Een uniek kijkje in het restauratieatelier van het Mauritshuis

Weekend van de Wetenschap

3D Meisje Met De Parel Onderzoek Abbie Looking Through Microscope

Daar sta je dan, oog in oog met een schilderij van Rembrandt. Zonder lijst, binnen handbereik, zo recht voor je neus. Maar is het wel een Rembrandt? Je bent restaurator en hebt de beste apparatuur die er maar is tot je beschikking om op verder onderzoek uit te gaan. Zou jij aan het schilderij durven te komen? Best spannend nog!
Op zaterdag 2 oktober organiseren we 2 livestreams waarin je meer te weten komt over wat er allemaal komt kijken bij het restaureren van eeuwenoude kunstwerken. Lees snel verder!

De mysterieuze wereld van restauratie

In het restauratieatelier in het Mauritshuis zijn restauratoren dagelijks bezig om schilderijen uit de 17e eeuw te onderzoeken en restaureren. Natuurlijk worden er niet alleen portretten van Rembrandt onderzocht. Momenteel worden er bijvoorbeeld ook bijzondere bloemstillevens en landschappen onder de loep genomen.
Als je door het Mauritshuis loopt en van de schilderijen aan de muur geniet is dat wat er in het restauratieatelier gebeurt onzichtbaar, het is een voor het grote publiek verborgen wereld. Om je een uniek inkijkje te geven in de mysterieuze wereld van restauratie opent 7 oktober de tentoonstelling ‘Facelifts & Make-overs’.

Livestreams

Ook zijn er op 2 oktober speciaal voor het Weekend van de Wetenschap 2 livestreams te volgen, één in het Nederlands en één in het Engels. Tijdens deze livestreams nemen Mauritshuis restauratoren Carol Pottasch en Abbie Vandivere je mee op ontdekkingstocht door het restauratieatelier van het Mauritshuis en krijg je de unieke kans om hen alles te vragen. Je krijgt een virtuele rondleiding door het restauratieatelier, je ziet welke materialen en apparatuur ze gebruiken en waarom, en ook worden er een aantal schilderijen getoond die momenteel gerestaureerd worden.
Heb je dus altijd al het antwoord willen weten op vragen als: ‘Wat doet een restaurator nou precies?’ ‘Voor welke keuzes sta je?’ ‘Wat is de leukste ontdekking die je hebt gedaan tijdens een behandeling?’ Dan is dit je kans!

Praktische informatie

  • Datum: 2 oktober
  • Tijdstip: 14.00u een Nederlandse livestream door Carol Pottasch en om 15.30u een Engelse livestream door Abbie Vandivere
  • Duur: 60 minuten
  • Kosten: gratis

Na inschrijving ontvang je een e-mail met een unieke link naar de Livestream. Je kunt deze link kopiëren en plakken in je browser. 5 minuten voor aanvang kun je naar de online omgeving van de livestream gaan.

Restauratoren Carol, Abbie En Sabrina In Het Restauratieatelier Van Het Mauritshuis