Dagje Den Haag

De mooiste bezienswaardigheden

Mauritshuis aan de Hofvijver

Een dagje Den Haag is een perfect uitje voor alle leeftijden. Verleden, heden en toekomst, natuur en cultuur, rust en reuring: er is voor ieder wat wils in de hofstad.

Een bezoek aan het Mauritshuis is een mooi vertrekpunt voor een dagje uit of weekendje weg in Den Haag. Strand en duinen bevinden zich vlakbij, maar je kunt ook heerlijk struinen in de levendige winkelstraten in het centrum. Toe aan een pauze of een avontuur voor de smaakpapillen? Overal in de historische binnenstad vind je fijne terrassen en sfeervolle restaurants. Vanuit het Mauritshuis ligt het bijzondere Den Haag aan je voeten!

Musea in Den Haag

Het Meisje met de parel moet je even met eigen ogen bekeken hebben, naast de vele andere schatten in ons stadspaleis. Heb je na het Mauritshuis de smaak te pakken? Er zijn in Den Haag nog veel meer prachtige musea. Op loopafstand vind je Galerij Prins Willem V (gratis te bezoeken met je Mauritshuis-ticket), de Gevangenpoort, het Haags Historisch Museum, Escher in het Paleis, en Panorama Mesdag.

Heb je wat langer de tijd en wil je een kunstreis door de tijd maken? Begin dan bij het Mauritshuis, bezoek erna het Kunstmuseum en sluit je avontuur af in Museum Voorlinden. Zo ontdek je de mooiste kunstwerken van de 17e eeuw tot nu!

Galerij Prins Willem V

Prins Willem V van Oranje-Nassau had een prachtige collectie schilderijen. Die kun je bewonderen in de Galerij. De prins liet de zaal al in 1774 bouwen om zijn collectie te delen met het publiek. De verzameling, bestaande uit 150 oude meesters, vormde de basis voor het Rijksmuseum en het Mauritshuis.

De Gevangenpoort

Naast Galerij Prins Willem V ligt museum De Gevangenpoort. Hier ontdek je hoe mensen, van arm tot rijk, bekend en onbekend, vroeger gevangen werden gehouden in de kille kerkers.

Haags Historisch Museum

Den Haag heeft als stad een rijke historie, is het thuis van de Nederlandse politiek, en biedt eindeloos veel kunst & cultuur. Vlak naast het Mauritshuis vind je het Haags Historisch Museum, waar je dit verleden én heden kunt (her)ontdekken. Verwonder je over de hofstad door de ogen van historische en hedendaagse personen.

Escher in het Paleis

In Escher in het Paleis zie je 120 werken van M.C. Escher; de meester van het gezichtsbedrog. Zijn beroemde werken nemen de toeschouwer op de hak en zijn spannend, grappig en boeiend In het koninklijke gebouw zie je vogels die overgaan in vissen, water dat omhoog lijkt te stromen en duizelingwekkende trappenhuizen.

Panorama Mesdag

Een museum dat speciaal voor een kunstwerk werd ontworpen: dat is Panorama Mesdag. Het museum is het thuis van het immense kunstwerk van schilder Hendrik Willem Mesdag. Panorama Mesdag toont het Scheveningen uit de 19e eeuw, is maar liefst 14 meter hoog en 120 meter lang, en staat volledig om je heen als bezoeker. Een onvergetelijke ervaring.

Het Kunstmuseum

Het Gemeentemuseum Den Haag is enkele jaren geleden omgedoopt tot het Kunstmuseum. Nog altijd vind je in dit bijzondere museum zo’n 160.000 moderne en hedendaagse kunstwerken, mode en toegepaste kunst. Van Monet, Picasso, Mondriaan en Kandinsky, tot Francis Bacon en Louise Bourgeois.

Museum Voorlinden

Aan de rand van Den Haag, in Wassenaar, bevindt zich Museum Voorlinden. In dit hypermoderne museum ontdek je exclusieve en hedendaagse kunstwerken die je verrassen, ontroeren en prikkelen. Alleen al het landgoed is een bezoek waard!

Bezienswaardigheden in Den Haag

Er is nog veel meer leuks te beleven in de buurt van het Mauritshuis. Zo vind je het politieke hart van Nederland, Het Binnenhof, om de hoek. Op loopafstand ontdek je ook de vele winkelstraten, De Passage en Paleis Noordeinde. Even voorbij het paleis kun je naar binnen gluren bij antiekwinkeltjes, galeries en antiquariaten terwijl je naar de openbare paleistuin (de Princessetuin) struint.

Zin in zon, zee en strand? Pak dan de tram naar Scheveningen en vergeet onderweg niet naar buiten te kijken; dan zie je het opvallende Vredespaleis en Madurodam.

Het Binnenhof en de Hofvijver

Houd je camera in de aanslag als je voor het Mauritshuis staat, want het Binnenhof en de Hofvijver zijn een paar stappen van je verwijderd! Een mooie foto of een leuke selfie maken je avontuur in Den Haag onvergetelijk.

Meer weten over het politieke hart van Den Haag? ProDemos biedt verschillende rondleidingen én een audiotour om het Binnenhof te ontdekken

Het Lange Voorhout

Leentje leerde Lotje lopen langs de lange Lindenlaan. Ken je dat versje? Dat gaat dus over de Lindenlaan langs het Lange Voorhout. Op maar 5 minuten loopafstand van het Mauritshuis kun je Lotje’s voorbeeld volgen.

De Passage

Zin om te winkelen? Loop dan door De Passage, uit 1882, naar de moderne winkelstraten. Je waant je in vervlogen tijden met de versierde gevels, glazen koepels en marmeren vloeren.

Paleis Noordeinde

Altijd al willen weten waar Koning Willem-Alexander werkt? Je kunt er na je bezoek aan het Mauritshuis gewoon even langs wandelen. Aan het Noordeinde ligt zijn ‘werkpaleis’. Sla bij je bezoek aan onze vorst het openbare park bij de Koninklijke Stallen niet over. Die vind je aan het einde van de straat.

Vredespaleis

Een bezoek aan het Vredespaleis is een absolute aanrader als je in Den Haag bent. Dit paleis is een lust voor het oog. Onze tip: als je een rondleiding boekt mag je een kijkje achter de hekken nemen!

Pier Scheveningen

Bij een dagje Den Haag mag een bezoek aan de boulevard van Scheveningen niet ontbreken. Je kunt er lekker wandelen, een rit in het reuzenrad maken of – als je durft – gaan bungeejumpen of ziplinen!

Den Haag voor kinderen

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven in Den Haag. Als je de mooiste, leukste, spannendste en grappigste schilderijen in het Mauritshuis ontdekt hebt, zijn er nog vele andere avonturen te beleven.

De graaf uit Den Haag

"In Den Haag daar woont een graaf, en zijn zoon heet Jantje..." Aan de Hofvijver heeft de Jantje uit dit bekende kinderliedje misschien wel het mooiste uitzicht van heel Den Haag! Maar een paar stappen van het Mauritshuis kijkt hij naar het Binnenhof (en stiekem natuurlijk ook naar ons museum) en wijst met zijn handje. 

Madurodam

Madurodam toont Nederland in het (piep)klein. Van typische molens tot de moderne Rotterdamse Erasmusbrug, en van Amsterdamse grachtenpanden tot paleizen. Als je goed zoekt zie je er ook het mini-Mauritshuis!

Kinderboekenmuseum

Kinderen hoeven nog niet te kunnen lezen om van boeken te houden, dat bewijst het Kinderboekenmuseum wel. Ga daar op avontuur met Annie M.G Smidt, stap in de wereld van Kikker, of ontmoet al klauterend de leukste kinderboekenbeesten.

Sealife & het strand

Vanaf het Mauritshuis ben je met de tram binnen 20 minuten op het strand van Scheveningen. Ga lekker uitwaaien of iets drinken bij een van de vele strandtenten. Ook kun je een bezoek brengen aan Sealife. Hier ontmoet je de mooiste dieren uit de zee: roggen, kwallen, haaien, schildpadden, pinguïns en nog veel meer..

Omniversum

Het Omniversum is een bijzondere ervaring voor alle leeftijden. In het Omniversum worden films over dieren en de natuur vertoond op een gigantisch scherm. Zo waan je jezelf helemaal in hun wereld.

Museon

Zelf dingen doen, bekijken, onderzoeken en aanraken. Dat kan in het Museon! Natuurlijk is er ook veel te zien. Van een gigantisch potvis-skelet tot het heelal. Beleef het zelf!

 

Stadswandelingen

Een historische stad als Den Haag is heerlijk om te voet te ontdekken. Er zijn diverse stadswandelingen te volgen waarin het Mauritshuis is opgenomen.

Via DenHaag.com:

Stadswandeling Een Koninklijke wandeling (ongeveer 1 uur)
Den Haag en de Oranjes, ze horen bij elkaar. Al meer dan 400 jaar. Met deze stadswandeling ontdek je de rijke koninklijke geschiedenis van de hofstad.

Stadswandeling Den Haag in een dag (ongeveer 8 uur)
Heb je weinig tijd maar wil je toch zo veel mogelijk van Den Haag zien? Met dit dagje Den Haag ontdek je binnen een paar uur de belangrijkste bezienswaardigheden van stad en strand.

Via ProDemos:

Stadswandelingen door politiek en historisch Den Haag
Combineer het Mauritshuis met een bezoek aan het Binnenhof en verken de stad met een van de vier stadswandelingen (zowel met gids als zelfstandig te doen).

Overnachten in Den Haag

Krijg je geen genoeg van Den Haag? Blijf dan een extra nacht en boek het chique Hotel des Indes, Park Centraal in art deco sfeer of het betaalbare StayOkay Hostel; keuze te over!

Nog meer Den Haag

Door het rijke culturele aanbod, de talrijke winkels en vele evenementen is er in Den Haag in elk seizoen wel wat te doen. Ontdek het via www.denhaag.com.