Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Selfietips voor de mooiste #OldMasterSelfie

Als moderne selfiemakers kunnen we nog veel leren van de zelfportretten van de Hollandse Meesters. Met grootste zorg dachten schilders na over zaken als lichtinval, houding, gezichtsuitdrukking en achtergrond.

Laat u inspireren door de tips van de Hollandse Meesters, doe mee met onze Fotowedstrijd OldMasterSelfies en deel uw eigen #OldMasterSelfie!


Rembrandt, Zelfportret, 1669. Mauritshuis, Den Haag. Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw.

Rembrandt, Zelfportret, 1669. Mauritshuis, Den Haag.

Tip 1: Licht

Schilders hadden het liefst een studio op het Noorden. Niet gek, want licht uit het Noorden is het meest constant en altijd zacht.

Wat voor licht is ideaal voor een #OldMasterSelfie?

Het fijnste is daglicht – maar geen zonlicht. Zonlicht zorgt voor knijpende ogen en gekke harde schaduwen. Voor zacht licht is een raam op het noorden ideaal. Op een bewolkte dag werkt licht uit andere ramen natuurlijk ook. 

Rembrandt laat het licht in dit zelfportret van opzij op zijn gezicht vallen. Dat is niet toevallig: op deze manier worden zijn gelaatstrekken prachtig gemodelleerd door het licht. De ene kant van het zicht is iets meer in de schaduw, maar nog steeds goed te zien. 

Licht van de zijkant is dus ideaal – en dat is makkelijk te regelen. Ga zo staan dat het licht van de zijkant op uw gezicht valt. Draai de neus dan nog een klein tikje richting het raam. Zo krijgt u precies dezelfde belichting als Rembrandt. 

Geen geschikt daglicht tot de beschikking? Dan is het belangrijk niet met verschillende soorten licht te werken. Meng geen gloeilamp met LED, of fluorescerend licht, dat zorgt voor gekke kleuren in het gezicht. Bij te weinig licht kan een vel wit papier helpen. Houd deze naast het gezicht tegenover de lichtbron. Zo werkt het vel als reflector waardoor er ook licht valt op de andere kant van het gezicht. 

Selfietip OldMasterSelfie

Kies voor het juiste licht.

Selfietip OldMasterSelfie

Het fijnste is daglicht, maar geen zonlicht.

Selfietip OldMasterSelfie

Licht uit het noorden is het meest ideaal.Frans van Mieris, Zelfportret, 1667. Polesden Lacey, The McEwan Collection - The National Trust. Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw.

Frans van Mieris, Zelfportret, 1667. Polesden Lacey, The McEwan Collection - The National Trust.

Tip 2: Houding

Let op de houding van de Hollandse Meesters: niemand heeft zich recht van voren geschilderd. Dat is geen toeval, bij een zelfportret (of selfie) worden gelaatstrekken afgeplat en dat maakt het portret minder herkenbaar en soms ook gek om naar te kijken. 

Welke houding is ideaal voor een #OldMasterSelfie?

De meeste schilders kozen voor een portret in 3/4de , voor een zelfportret een goede optie. Begin met recht in de lens te kijken, maar draai vervolgens uw neus een heel klein beetje weg, richting je lichtbron. Draai niet zover dat u niet meer in de lens kunt kijken – een klein beetje is genoeg. 

Hetzelfde geldt voor de schouders. Recht van voren zijn ze vierkant en hoekig, niet het meest flatteus. Zorg dat de schouders een klein beetje zijn ingedraaid. Van Mieris doet dat hier ook. 

Denk ook na over waar u de camera houdt ten opzicht van het gezicht: Een foto vanuit een lager standpunt dan de ogen maakt groter en indrukwekkender, maar ook ouder en zwaarder. Een foto vanuit een hoger standpunt maakt kleiner en liever, maar maakt ook slanker en jonger. Kies dus bewust voor een perspectief.

Selfietip OldMasterSelfie

Draai, net als de schilders, uw schouders in.

Selfietip OldMasterSelfie

Denk na over waar u de camera houdt ten opzicht van het gezicht.

Selfietip OldMasterSelfie

Een foto vanuit een lager standpunt maakt indrukwekkender, maar ook ouder en zwaarder.

Selfietip OldMasterSelfie

Een foto vanuit een hoger standpunt maakt kleiner en liever.Huygh Pietersz Voskuyl, Zelfportret, 1638. Mauritshuis, Den Haag. Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw.

Huygh Pietersz Voskuyl, Zelfportret, 1638. Mauritshuis, Den Haag.

Tip 3: Gezichtsuitdrukking

Een van de leukste dingen aan de tentoonstelling is het gevoel dat we oog in oog staan met de schilders. Hoe we dat ervaren is mede afhankelijk van hun expressie – hoe kijken ze ons aan? 

Welke gezichtsuitdrukking kiest u voor uw #OldMasterSelfie?

Bedenk vooraf welke expressie u kiest. Hoe wilt u gezien wil worden? Streng? Lief? Verveeld? Dromerig?

Wilt u spontaan op de foto? In dat geval kan het helpen om even te huppelen of springen voor het maken van uw #oldmasterselfie. Het zorgt voor een mooie gloed en heel ontspannen en blije foto’s. 

Een stoel kan helpen voor een ontspannen foto. Laat een arm op de leuning rusten. Zet een hand onder de kin voor een uiterst intelligente blik. 

Voorwerpen vasthouden kan ook helpen om meer ontspannen op de foto te gaan. 

Selfietip OldMasterSelfie

Denk na over uw gezichtsuitdrukking.

Selfietip OldMasterSelfie

Wordt het lief, streng of verveeld?

Selfietip OldMasterSelfie

Een stoel kan helpen te ontspannen.David Bailly, Zelfportret met allegorisch stilleven, 1651. Museum de Lakenhal, Leiden. Hollandse zelfportretten - Selfies uit de Gouden Eeuw.

David Bailly, Zelfportret met allegorisch stilleven, 1651. Museum de Lakenhal, Leiden.

Tip 4: Achtergrond en attributen

Wat veel mensen vergeten bij een zelfportret is de achtergrond. Niet gek – de meeste selfiemakers zijn al druk genoeg met hoe ze er zelf op staan. Jammer, een achtergrond kan veel toevoegen aan een foto – of de foto helemaal verpesten. Let dus ook op de wereld achter u. 

Welke achtergrond is ideaal voor een #OldMasterSelfie? 

Muren, gordijnen, behang, lakens, doeken – daar bent u helemaal vrij in. Betonnen muren kunnen ook prachtig werken. Denk bij de keuze voor een achtergrond ook even aan onze tips over licht. Een prachtige achtergrond komt alleen uit de verf bij het juiste licht. 

Een donkere achtergrond maakt dat uw gezicht beter naar voren komt en creëert meestal een zwaar, serieus beeld. Een lichtere achtergrond geeft juist een lichter gevoel. Vergelijkt u de zelfportretten van Rembrandt en Voskuyl maar eens. Een drukke achtergrond kan veel energie aan een portret toevoegen, maar ook heel erg afleiden. 

Heeft u achtergrond gekozen? Kijk nog eenmaal goed achterom of er niets geks staat: een lamp, een brandblusser of een stopcontact bijvoorbeeld. 
Geen gekke dingen in beeld? Dan kunt u aan de slag met accessoires. 

Bailly heeft in zijn zelfportret de tafel helemaal vol gelegd met voorwerpen. Sommigen zijn symbolisch, anderen laten zien hoe goed hij kon schilderen. De voorwerpen geven het zelfportret een bijzondere betekenis. 

Welke voorwerpen kiest u voor uw #OldMasterSelfie? 

Een familiestuk? Een muziekinstrument? Een verwijzing naar uw hobby? U kunt er allemaal mee op de foto. Op deze manier krijgt uw selfie nog meer betekenis.

Selfietip OldMasterSelfie

Staat er niets geks achter u?

Selfietip OldMasterSelfie

Kies voor persoonlijke voorwerpen om uw portret meer betekenis te geven.

Aan de slag

Met bovenstaande tips maakt iedereen de mooiste selfies in de stijl van de Hollandse zelfportretten. Ga nu zelf aan de slag! Doe mee met de fotowedstrijd en deel uw mooiste #OldMasterSelfie met ons.

Fotowedstrijd OldMasterSelfies

Deel deze pagina