Internationale Vrouwendag

8, 9 & 10 maart

0889 Bartholomäus Bruyn De Oude Elisabeth Bellinghausen

Ook dit jaar heeft het Mauritshuis programmering rondom Internationale Vrouwendag, én omdat het dit jaar op een vrijdag valt maken we er gewoon een heel weekend van! Kom daarom langs in het Mauritshuis op 8, 9 en 10 maart.

Is het eigenlijk niet gek dat we vrouwenstemmen uit het verleden zelden horen? Bijvoorbeeld, omdat de bronnen verdwenen zijn of zelfs nooit werden opgetekend? Dat is óók het geval in onze eigen collectie, zowel voor de vrouwen wiens gezicht en naam we wél kennen als voor de vrouwen die anoniem in onze werken figureren.

Tijdens het weekend geven we informatie over vrouwen in 17de eeuw in het algemeen en vrouwen in onze collectie in het bijzonder door middel van themarondleidingen. De inspiratie van de rondleidingen kunnen de bezoekers inzetten tijdens een schrijfworkshop, waar ze aan de hand van onze schilderijen de vrouwen weer een stem geven.

Als klap op de vuurpijl komt ook één van Nederlandse beroemdste historische fictieschrijfsters aan het woord: Simone van der Vlugt. 

Interview - Simone van der Vlugt

Van der Vlugt is één van de bekendste schrijvers van Nederland. Haar werk is meermaals genomineerd en bekroond voor diverse prijzen. Naast haar veelgelezen thrillers schrijft ze sinds 2009 ook historische romans.

Simone van der Vlugt schrijft vaak over vrouwen. Óók in haar historische romans. Op internationale vrouwendag gaan we in gesprek over haar drijfveren en spreken we over het belang van dit genre door én over vrouwen.

Na het interview is er de mogelijkheid tot signeren van een boek.

Wanneer? - 8 maart om 16:00 uur.

Duur - De zaal is vanaf 15:30 geopend. Je wordt opgehaald bij het verzamelpunt in de foyer. Het interview duurt ongeveer een uur.

Na afloop is er de gelegenheid tot het kopen van boeken en deze door Simone van der Vlugt te laten signeren. Tot 17:45 uur kun je gezellig naborrelen in de Brasserie. 

Kosten - €8,50, een ticket voor het museum is niet nodig om deel te nemen.

Taal - Nederlands

Vlugt, Simone Van Der (C) Wim Van Der Vlugt 2023 (Bijgesneden)
Simone van der Vlugt Beeld: Wim van der Vlugt

Rondleiding - Crossdressing in de 17e eeuw

Maria van Antwerpen nam gekleed als man drie keer dienst als soldaat. Cornelia Gerritse van Bruegel vermomde zich als man om met Elisabeth Boleyn te kunnen trouwen. Prinses Maria van Oranje liet zich afbeelden in mannenkleding.

Welke rollen waren er voor vrouwen in de 17e eeuw? En wat als ze hier niet aan konden of wilden voldoen?

Wanneer? - 8, 9 & 10 maart om 12:30 en 14:30 uur. Op 10 maart is de rondleiding om 14:30 uur Engelstalig.

Duur - Circa 60 minuten

Kosten - €4,25, excl. tickets voor het museum

Mijtens Maria Van Oranje Mh0114 Mauritshuis
Jan Mijtens Portret van Maria van Oranje (1642-1688), met Hendrik van Nassau-Zuylestein (overleden in 1673) en een bediende, 1665

Schrijfworkshop - 'Geef me een stem' met Liesbeth Mende

Wat zeggen Diana en haar Nimfen tegen elkaar in Vermeers schilderij? Wat dacht Clara Peters toen ze de laatste hand legde aan haar verborgen zelfportretje?

Speciaal voor Internationale Vrouwendag geef jij tijdens deze schijfworkshop de vrouwen in onze collectie weer een stem.

Onder begeleiding van schrijfster Liesbeth Mende ga in onze kunstwerkplaats aan de slag met een eigen tekst geïnspireerd op een schilderij. De schilderijen die we voor je hebben geselecteerd zijn werken over én door vrouwen uit onze collectie.

Wanneer? - 9 en 10 maart, van 16:00 tot 17:00 uur (inloop 15:45 uur)

Kosten - €8,50, een ticket voor het museum is niet nodig om deel te nemen.

Taal - Nederlands

De godin Diana zit uit te rusten, samen met haar nimfen, op dit schilderij van Johannes Vermeer
Johannes Vermeer, Diana en haar nimfen, c. 1653-1654

Rondleiding - Vrouwen in de kunst

Vraag mensen een vrouwelijke kunstenaar uit de 17e eeuw te noemen en het blijft stil. Waarom kennen we zo weinig vrouwelijke kunstenaars uit die tijd? Waren ze er niet? Integendeel.

In deze rondleiding nemen we je mee langs de verborgen parels van de geschiedenis. Move over, Rembrandt. Hier zijn Clara Peeters, Michaelina Wautier, en vele anderen.

Wanneer? - 8, 9 & 10 maart om 12:00 en 14:00 uur. Op 10 maart is de rondleiding om 14:00 uur Engelstalig.

Duur - Circa 60 minuten

Kosten - €4,25, excl. tickets voor het museum

Michaeline Wautier De opvoeding van Maria Den Haag
Michaelina Wautier, De opvoeding van Maria (detail), 1656