Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Koning aanwezig bij heropening Mauritshuis

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is op vrijdagavond 27 juni aanwezig bij de heropening van het Mauritshuis in Den Haag. Het museum aan de Hofvijver is de afgelopen twee jaar volledig gerenoveerd en uitgebreid. Door de verbouwing is de hoofdingang van het museum weer naar het voorplein verplaatst. Een ondergrondse foyer verbindt het oude gebouw met een nieuw pand aan de overzijde van de straat. In dit nieuwe gedeelte bevinden zich de tentoonstellingsruimte, het museumcafé, de museumwinkel, een educatieve werkplaats en een bibliotheek.

Door de renovatie ligt het uiterlijk van het oude gebouw dichter bij het oorspronkelijke ontwerp van de zeventiende-eeuwse architect Jacob van Campen. Het vernieuwde museum is een ontwerp van Hans van Heeswijk.

De collectie van het Mauritshuis bestaat uit werken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de Gouden Eeuw. Topstukken zijn onder meer Meisje met de parel van Vermeer, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en Het puttertje van Fabritius. De kern van de verzameling bestaat uit schilderijen die ooit eigendom waren van stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau. Koning Willem I droeg de collectie over aan de Nederlandse Staat. Voordat het Mauritshuis in 1822 een openbaar museum werd, diende het o.a. als woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië.

De openingstentoonstelling van het Mauritshuis vertelt het verhaal van de historie van het monumentale pand en zijn bewoners. Het museum is na de officiële opening tot middernacht gratis te bezoeken voor publiek.

Noot voor redactie:

Accreditatie: tot uiterlijk woensdag 25 juni 12.00 uur per e-mail bij: pressoffice@mauritshuis.nl onder vermelding van naam, medium en functie.

Bij grote belangstelling kan een beperkte toelatingsregeling gelden. Media worden hierover per e-mail geïnformeerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Elske Schreurs, Mauritshuis
+31 (0)70 302 3438
pressoffice@mauritshuis.nl / www.mauritshuis.nl
Het Mauritshuis is ook actief op Facebook, Twitter en Flickr.

Deel deze pagina