Informatie

Alle informatie pagina resultaten

Collectie

Alle collectie resultaten
Verouderde browser

We zien dat je een verouderde browser hebt. Het kan zijn dat deze site daardoor niet goed weergegeven wordt. We adviseren je om je browser te updaten, indien mogelijk, naar de laatste versie.

Sluiten

Schenken en nalaten

Iedere gift is meer dan welkom. Er zijn allerlei bestemmingen denkbaar om uw gift passend te besteden. En ook zijn er aantrekkelijke fiscale mogelijkheden waarover wij graag met u verder praten.

Het is mogelijk periodiek aan het Mauritshuis te schenken. Een schenking van een vast en gelijkmatig jaarlijks bedrag voor een periode van minimaal 5 jaar is volledig aftrekbaar van de inkomstenbelasting, zonder drempel. Tot 2014 mocht u een periodieke gift alleen aftrekken als u deze had vastgelegd bij de notaris. Bij periodieke giften vanaf 2014 hoeft dit niet meer. U kunt kiezen of u de gift via de notaris wil vastleggen of via een schriftelijke overeenkomst met het Mauritshuis. Wij adviseren u hier graag over. Wilt u meer weten over de fiscale gevolgen, kijkt u dan op de giftenpagina van de belastingdienst.

Een gewone of eenmalige gift is alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting als het totaal van de giften in dat jaar meer dan 1% van het verzamelinkomen is (minimaal € 60,-). Er geldt een maximale aftrek van 10% van het verzamelinkomen.

Wilt u kunst schenken? Ook dan horen wij graag van u.

Nalaten

U kunt ook bij testament het Mauritshuis tot erfgenaam benoemen, of een legaat nalaten in de vorm van een specifiek bedrag of kunstwerk. Aan een legaat of erfstelling kunnen ook de voorwaarden van een fonds op naam worden gesteld. In specifieke gevallen kan erfbelasting met kunst worden voldaan, waarmee fiscaal voordeel kan worden behaald.

ANBI

Het Mauritshuis is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Hierdoor heeft u als particulier verschillende mogelijkheden om giften aan het Mauritshuis van de inkomstenbelasting af te trekken. Het Mauritshuis zelf hoeft over schenkingen of erfrechtelijke verkrijgingen geen erfbelasting te betalen. Daarnaast is het Mauritshuis een Culturele Instelling, wat betekent dat een schenking op grond van de Geefwet extra belastingvoordeel oplevert. Het Mauritshuis is bovendien in het bezit van het CBF-keurmerk.

Deel deze pagina