Anton de Kom Wandelingen

09 jun 2023 - 07 jul 2023
Verzamelen tegenover het voorplein van het Mauritshuis

De achtergevel van het Mauritshuis, met een sierlijk timpaan vol dieren en figuren

Wandel samen met Frank Kanhai langs Haagse locaties die een belangrijke rol speelden in het leven van schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom.

Deelname aan de wandelingen is gratis, zodat je op een laagdrempelige manier kennis kunt maken met het (verborgen) culturele aanbod in de stad.

Anton de Kom (1898-1945)

Anton de Kom was een Surinaamse antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. In 1934 publiceerde hij zijn boek Wij Slaven van Suriname; een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Zijn boek wordt nog steeds veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek.>

In zijn boek staat een citaat dat rechtstreeks verwijst naar het Mauritshuis:

“..Misschien hebt gij, blanke lezer, op school geleerd hoe het Mauritshuis in Den Haag met de kostbaarste Braziliaansche houtsoorten is betimmerd. Wanneer gij dan vol bewondering voor die betimmering stil staat, verzoeken wij u te bedenken hoe het onze moeders waren, die met deze zware last op hun hoofden dag in dag uit (want de Zondag was een instelling, die de Christelijke beschavers verzuimden in Suriname in te voeren) sjouwden over heuvelachtige terreinen door poelen en moerassen, altijd bedreigd door de zweep die uw voorouders hanteerden..”

We starten en eindigen in het Mauritshuis.

Wandel je mee?

Je kunt meedoen aan de rondleiding op 9, 16, 23, 30 juni en 7 juli. De wandeling start om 11.00 uur en zal ongeveer anderhalf uur duren. We verzamelen ons aan de overkant van het voorplein van het Mauritshuis.

Met dank aan de Bas van der Goorfoundation.

Over Frank Kanhai

Frank Kanhai wandelt sinds een aantal jaar met groepen door Den Haag. Doordeweeks zijn de wandelingen in kleine groepen, maar zo nu en dan pakt hij groots uit: een wandeling ter nagedachtenis aan belangrijke personen uit de Surinaamse- of wereldgeschiedenis: Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, George Maduro of Anton de Kom.

Deze wandelingen zijn heel populair en inmiddels heeft Frank een groep van 100 wandelaars om zich heen verzameld. Iedereen is welkom tijdens deze wandelingen en de groep is een afspiegeling van de Haagse maatschappij: een mix van Hindoestaanse, Turkse, Marokkaanse, en Nederlandse Hagenaren.

Frank Kanhai
Portret van Frank door fotograaf Waldo Koendjbiharie, met een schilderij van Anton de kom door Rehana Lalmahomed