Lezing - De roemruchte geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland

Pride The Hague

19 mei 2024, 15:00 - 16:00
Nassauzaal

Apollo Na Restauratie

Lieve beste Kees. Och, de leste kus welke ik van en ik u gaf zit nog in myn ziel’, Schreef Jan van Zaanen in 1826 aan een man in Amsterdam.

Spreker Theo van der Meer neemt je tijdens zijn lezing 'De roemruchte geschiedenis van homoseksualiteit in Nederland in de vroegmoderne tijd (1670-1830)' mee langs 400 jaar homoseksuele geschiedenis. Hij neemt deze persoonlijke verhalen zoals die van Jan en Kees en plaatst ze in een historische context.

Wanneer - 19 mei om 15:30 uur, inloop vanaf 15:00 uur

Kosten - €8.50, een ticket voor het museum is niet nodig

Over Theo van der Meer

Theo van der Meer (1950) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1995 cum laude aan de rechtenfaculteit van de Vrije Universiteit op het proefschrift Sodoms Zaad in Nederland. Hij heeft meerdere boeken en tientallen artikelen – ook in het Engels en Duits – over de roemruchte sodomietenvervolgingen in Nederland in de achttiende eeuw gepubliceerd.

In 2007 verscheen van zijn hand een biografie van Jhr. Mr. Dr. J.A. Schorer, oprichter van de eerste Nederlandse homo-organisatie, het NWHK (1912-1940). Hij werkt nu aan de voltooiing van een biografie over P.J. Meertens, vooral bekend als Anton Beerta uit de omvangrijke roman Het Bureau van Han Voskuil.

Pride The Hague

Als je denkt aan Pride denk je misschien niet gelijk aan het Mauritshuis. Toch zijn er genoeg lhbtiq+ verhalen te vinden in onze collectie. Denk bijvoorbeeld aan onze plafondschildering Apollo die vrouwelijke én mannelijke partners had. Of Dokter Tulp die betrokken raakte bij een rechtszaak van een crossdressende lesbienne.

Hoe mensen denken en praten over lhbtiq+ thema’s is misschien wel veranderd, maar eigenlijk is er niets nieuws onder de zon. We waren er altijd al. Tijdens dit Pride weekend van 17 t/m 19 mei, kijken wij op verfrissende wijze naar onze collectie, door een bril van gender en seksualiteit.