Lezing: Restitutie en dekolonisatie van museumobjecten

Liselore Tissen

26 nov 2023, 14:00 - 17:00
Randstadzaal

Schedel Roofkunst

Het teruggeven van gestolen of geroofde items en het dekoloniseren van museumcollecties wordt steeds belangrijker voor musea. Soms vinden musea het moeilijk om in te stemmen met verzoeken om teruggave en claims, omdat het object voor het museum ook een onderdeel van de geschiedenis van het museum is geworden. Voor de gemeenschappen is het echter van groot belang om iets van hun cultureel erfgoed terug te krijgen.

Toch kunnen recente ontwikkelingen op digitaal en technologisch gebied een oplossing bieden voor dit ethische debat. 3D-printen maakt het mogelijk om tot op de 1000e centimeter nauwkeurige reproducties te maken die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Roofkunst - 10 verhalen laat zien dat je met Virtual Reality helemaal onderdeel van het verhaal kan worden.

Biedt technologie de oplossing om op een inclusievere manier de discussie te voeren en meer begrip van elkaar te krijgen? Wie krijgt dan het origineel en wie de 3D-print? Wat zijn de ethische consequenties?

Tijdens deze interactieve sessies vertelt Liselore Tissen je alle ins-en-outs van het digitaliseren van objecten. Ze neemt je op een laagdrempelige manier mee langs alle ethische vraagstukken die komen kijken bij het gebruiken van nieuwe technologieën bij restitutiekwesties. Kom langs en praat mee!

Kosten: 5 euro per persoon.

Let op: Deze lezing wordt drie keer gegeven, om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Na elke sessie is er uiteraard de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De sessie van 14.00 uur is inmiddels vol.

Over Liselore Tissen

Liselore Tissen is buitenpromovendus kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en de TU Delft. Hier doet ze onderzoek naar de betekenis van 3D-printen voor de kunstwereld, de perceptie van en interactie met kunst, technisch kunsthistorisch onderzoek en de conservering en presentatie van schilderijen. 

Liselore Thissen
Liselore Tissen

Over de schedel

Wat heeft deze afbeelding eigenlijk met de lezing te maken? Alles! Het gaat hier om een 1-op-1 3D-reproductie van een Mixteekse schedel uit de collectie van Wereldmuseum Leiden. Deze is geprint door DEMO TU Delft met een Formlabs stereolythografie (SLA) resin printer.

Door een laser op vloeibaar plastic te stralen, hardt het plastic uit en kan laag voor laag de schedel worden opgebouwd. De kleuren zijn na het printen met de hand aangebracht door Liselore Tissen.