Maurits Talks #3

De toekomst van roofkunst

06 jan 2024, 15:00 - 18:00
Mauritshuis

Maurits Talks

In het laatste weekend van de tentoonstelling Roofkunst - 10 verhalen richten wij onze blik op de toekomst: Welke boodschap wil jij de toekomstige Minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap meegeven? Hoe denk jij over de teruggave van geroofde objecten uit de collecties van Nederlandse en internationale musea? 

Te gast zijn Junior Conservator Sheila Reda en maker Onias Landveld, maar er is vooral ook ruimte om jouw ideeën over het onderwerp te delen. Wij zijn benieuwd naar jouw visie!

Programma

15:00-16:00 Bezoek aan de tentoonstelling en koffie. Je wordt opgehaald in de foyer.
16:00-17:00 Maurits Talks - De toekomst van roofkunst
17:00-18:00 Borrel en nabespreking.

Sheila Reda

Als junior conservator bij het Mauritshuis werkte Sheila Reda mee aan de tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen. Ze was verantwoordelijk voor het onderzoek, de teksten en heeft bijgedragen aan de verhaallijnen van de objecten. Sheila behaalde haar masterdiploma Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is sinds 2016 werkzaam in de cultuursector. Eerder heeft ze werkervaring opgedaan bij onder andere het Rijksmuseum, Catharijneconvent en Villa Mondriaan.

Voor Sheila is de rol van conservator breder dan alleen die van kunsthistorisch onderzoeker. In het Mauritshuis richt ze zich voornamelijk op maatschappelijke thema’s en legt hierin de verbinding met het publiek. Ze zet zich in voor een inclusieve cultuursector, waarin ook onderbelichte verhalen worden verteld en nieuwe ontmoetingen mogelijk worden gemaakt. Wanneer zij met bezoekers in contact komt, moedigt zij hen aan om zélf betekenis te geven aan kunst en samen het gesprek aan te gaan over ingewikkelde onderwerpen, zoals roofkunst.

Sheila Reda

Onias Landveld

Onias Landveld is schrijver, voice-over, verhalenverteller, spoken word artiest en voormalig stadsdichter van Tilburg. In 2015 won hij de Van Dale Spoken Award for Storytelling. Sindsdien geeft Onias workshops in spoken word en (corporate) Storytelling. Het laatste doceert hij aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, maar ook bij bedrijven en instellingen.

Als multigetalenteerde kunstenaar heeft hij exposities gemaakt voor het Nationale Archief en diverse musea. Hij trad op in Europa en het Caribisch gebied op festivals, voor gemeenten en meerdere instellingen. Momenteel toert hij met een eenmansshow genaamd Wortels en Cassave, waarin hij de oorsprong van zijn namen meeneemt en zijn Marron identiteit uitdrukt. Hij mixt verhalen met gedichten tot een aangrijpend verhaal.

Zijn volgende solo voorstelling heet Kunu (Vloek) Een eclectische voorstelling van animatie en theater. Hierin speelt hij Elegua. Een Afrikaanse/Afro diaspora godheid die mensenmoe is. Onias werd geboren in Suriname, maar ontvluchtte het land vanwege de burgeroorlog in 1989. Na een korte terugkeer naar Suriname in 1992, woont en werkt hij sinds 1998 in Nederland.

Onias Landveld