De Nieuwe Vermeer

Verdwenen werken van grootmeester tot leven gebracht

Abbie Vandivere Dionne Stax En Pieter Roelofs Foto Stef Nagel MAX 1200 (1)

20 maart - 4 juni 2023

 

Kunstfanaten en Vermeerfans opgelet: in het tv-programma De Nieuwe Vermeer gaan professionele kunstenaars en creatievelingen in de vrije categorie de ‘verdwenen’ Vermeer-schilderijen, die in de loop der eeuwen spoorloos zijn verdwenen, nieuw leven inblazen. En tsja, als je aan Vermeer denkt, denk je aan het Mauritshuis.

 

De schilders werken dan ook onder begeleiding van onze eigen restaurator én Vermeer-kenner Abbie Vandivere. Toen Abbie werd gevraagd om samen met hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum Pieter Roelofs deze rol te vervullen, was ze meteen razend enthousiast. Het programma biedt een prachtige kans om technisch onderzoek op een toegankelijke manier te delen met een groot publiek.

 

De zes winnende kunstwerken van de meester-schilders komen van 20 maart tot en met 4 juni te hangen in de foyer van het Mauritshuis. De zes winnende kunstwerken in de vrije categorie hangen in Museum Prinsenhof Delft. Onze foyer is gratis toegankelijk voor iedereen.

17de-eeuwse technieken tot leven gebracht

De schilders krijgen de opdracht om voor De Nieuwe Vermeer precies te werken in de stijl van de beroemde schilder. Verschillende lessen en masterclasses helpen ze hierbij op weg. Ook brengen ze een bezoek aan het restauratieatelier van het Mauritshuis waar restaurator Abbie Vandivere ze ontvangt.

 

In het Mauritshuis leren de kandidaten meer over de technieken van 17de-eeuwse schilders, zoals het opspannen van doeken, de gronderingslagen en het kleurgebruik. Ook gaat Abbie de werken van de kandidaten onderzoeken met apparatuur waarmee normaal gesproken het Meisje met de parel wordt onderzocht.

3D Meisje Met De Parel Onderzoek Abbie Looking Through Microscope
Abbie Vandivere onderzoekt Meisje met de parel

Verdwenen schilderijen

De verdwenen schilderijen van Vermeer zijn: een tweede ‘Straatje’, een zelfportret, twee historiestukken (Venus klaagt tegenover Jupiter over Psyche en De drie Maria’s aan het graf van Christus), ‘Een seigneur wassende zijn handen in een doorziende kamer’ en 'Het concert', een in 1990 uit een Amerikaans museum gestolen schilderij.

 

Van alle ‘verdwenen’ Vermeers kijkt Abbie zelf het meest uit naar de interpretaties van het zelfportret van de kunstenaar. Abbie: ‘Wij kennen maar één schilderij waarvan we denken dat Vermeer er zelf opstaat. Het zal een grote uitdaging zijn. Het verloren schilderij is omschreven als ‘Zelfportret met gereedschap’. Dan ben ik toch wel heel benieuwd welke objecten zijn weergeven’.  

Johannes Vermeer Het Melkmeisje Rijksmuseum
Een van de beroemdste werken van Johannes Vermeer: Het Melkmeisje.