Tentoonstellingen Een Genereus Gebaar B

Van 1 september tot en met 31 oktober is zaal 13 van het Mauritshuis gewijd aan vijf zeventiende-eeuwse topstukken, geschonken door Willem baron van Dedem (1929-2015). De meesterwerken vormen een van de belangrijkste schenkingen in de geschiedenis van het museum.

Het gaat om Stilleven met tazza van Pieter Claesz, Stilleven met fruit en glazen op een zilveren schaal van Willem Kalf, Braziliaans landschap met een huis in aanbouw van Frans Post, Winterlandschap bij Arnhem van Salomon van Ruysdael en Dansende boeren voor een Boheemse herberg van Roelant Savery.

Op 26 november 2015 overleed Willem baron van Dedem, op 86-jarige leeftijd. Hij was een gepassioneerd verzamelaar. De Collectie Van Dedem wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste particuliere verzameling van Hollandse en Vlaamse Oude Meesters die de afgelopen decennia in Engeland, waar Van Dedem woonachtig was, bijeen is gebracht. Vele musea, waaronder ook het Mauritshuis, profiteerden van Van Dedems generositeit als bruikleengever. 

Tentoonstellingen Een Genereus Gebaar A
Frans Post, Braziliaans landschap met een huis in aanbouw, c. 1655 - 1660

Veertien jaar geleden, op 9 september 2002, ontving de Stichting Vrienden van het Mauritshuis van Willem baron van Dedem de genereuze schenking van vijf zeventiende-eeuwse schilderijen. Van Dedem droeg het Mauritshuis een warm hart toe en daarnaast speelde de goede relatie met toenmalig directeur Frits Duparc een belangrijke rol bij de schenking. Duparc mocht enkele schilderijen uitkiezen, mits hij kon aantonen dat de collectie van het Mauritshuis er daarmee op vooruitging. Het werden de vijf schilderijen die u hier in dit kabinet ziet.

Van Dedem zei destijds zelf over de schenking: “Het geeft veel voldoening te weten dat deze schilderijen hier later zullen komen te hangen, op een plek waar iedereen ze kan zien”. Naar aanleiding van de schenking kreeg Van Dedem twee koninklijke onderscheidingen: de museummedaille en het officierschap in de orde van Oranje-Nassau.

Afgesproken werd toen dat de kunstwerken tot zijn overlijden in vruchtgebruik bleven bij Van Dedem. Pas na zijn overlijden in november vorig jaar, kwamen ze naar het Mauritshuis. Als eerbetoon aan Willem van Dedem richtten we dit kabinet in. Later dit jaar zullen de schilderijen hun eigen plaats in de vaste collectie krijgen.

Tentoonstellingen Een Genereus Gebaar B
Pieter Claesz, Stilleven met tazza, 1636