The Frick Collection - Kunstschatten uit New York

Frick Collection Ingres Comtesse

5 februari - 10 mei 2015.

In het hart van New York, prachtig gelegen met zicht op Central Park, prijkt The Frick Collection. Een geliefd museum, geroemd om de hoge kwaliteit van de collectie. Voor het eerst leende The Frick Collection een groot deel van haar wereldberoemde verzameling uit: maar liefst 36 meesterwerken waren gedurende de tentoonstelling te zien in het Mauritshuis.

De tentoonstelling bevatte werk van kunstenaars die niet of nauwelijks vertegenwoordigd zijn in Nederlandse museale collecties, zoals Cimabue, Van Eyck, Gainsborough, Constable en Ingres.

Frick Collection Van Eyck
Jan van Eyck en atelier (1390/1400-1441), Maria en kind, met de heilige Barbara, heilige Elizabeth van Hongarije en Jan Vos, c.1441-43
Frick Collection Constable
John Constable (1776-1837), Het witte paard, 1819

Een tentoonstelling vol kunstschatten

De tentoonstelling The Frick Collection – Kunstschatten uit New York bestaat uit kunstwerken uit de 13de tot en met de 19de eeuw: schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst. Zo geeft de tentoonstelling een representatief beeld van het afwisselende karakter van deze topcollectie.

Schilderijen

Een onbetwist hoogtepunt is het betoverende portret van de Comtesse d’Haussonville van Jean-Auguste-Dominique Ingres – een meesterwerk dat is uitgegroeid tot een icoon van The Frick Collection. Ook andere portretten, van Fricks favoriete kunstenaars Gainsborough en Reynolds, schitteren op de tentoonstelling.

Naast portretten zijn ook landschappen een belangrijk genre binnen The Frick Collection. Jacob van Ruisdaels monumentale Landschap met voetbrug uit 1652 werd speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerd. Ook John Constable’s spectaculaire Het witte paard, een sleutelstuk in zijn oeuvre, is naar Den Haag gekomen.

Frick Collection Ingres Comtesse
Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867), Portret van de Comtesse d'Haussonville, 1845

Beeldhouwkunst

The Frick Collection heeft één van de belangrijkste Amerikaanse verzamelingen beeldhouwkunst, wat in de tentoonstelling wordt getoond met meerdere topstukken, waaronder Francesco Laurana’s ontroerende portretbuste van Beatrice van Aragon en de bronzen Hercules van Antico, beide uit de vijftiende eeuw. Een ander uitmuntend beeld is de fenomenale portretbuste van Louis-Étienne Vincent-Marniola door Joseph Chinard uit 1809.

Toegepaste kunst

Een belangrijk aspect van The Frick Collection is de verzameling toegepaste kunst, met bijzonder porselein, waardevolle klokken en zeldzaam renaissance aardewerk. Dit wordt in de tentoonstelling belicht met een unieke Sèvres vaas, een rijk gedecoreerde klok en een perfect bewaarde majolicaschaal uit het atelier van Orazio Fontana.

Frick Collection Beatrice
Francesco Laurana (c.1430-c.1502), Portretbuste van Beatrice van Aragon, c.1471-1474
Frick Collection Goya
Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828), De vissers, c. 1812-1820

Collectie tekeningen

Een relatief onbekend onderdeel van de New Yorkse verzameling is de kleine, maar uiterst verfijnde collectie tekeningen. Deze kwetsbare werken zijn weinig te zien, wat het extra bijzonder maakt dat maar liefst acht schitterende tekeningen van onder meer Pisanello, Altdorfer, Rubens, Goya en Tiepolo te bewonderen zijn.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling geeft bezoekers van het Mauritshuis inzicht in de verzameling, achtergrond en sfeer van The Frick Collection en zijn legendarische stichter Henry Clay Frick. De weloverwogen selectie van 36 kunstwerken geeft een goed beeld van de hoge kwaliteit en verrassende diversiteit van The Frick Collection.

Het Mauritshuis heeft een kleine, fijne collectie, met als zwaartepunt de Nederlandse schilderkunst van de Gouden Eeuw. Het is bijzonder voor het museum om in deze tentoonstelling meesterwerken te tonen uit de 13de tot en met de 19de eeuw, waaronder schilderijen, maar óók tekeningen, beeldhouwwerken en toegepaste kunst.