Janey Jacké voor één avond directeur van het Mauritshuis

Haags museum viert Pride met speciale Maurits& avond

21 mei 2024

Janey Mauritshuis 03

Op vrijdagavond 31 mei gaat de regenboogvlag uit bij het Mauritshuis voor een speciale Maurits& editie. De energieke en charismatische drag queen Janey Jacké is voor één avond gastdirecteur van het Haagse museum. Janey: ''Naast Het Meisje met de parel heeft het museum ook eens een echte diva in huis. Ik heb er zin in!'' Er is een feestelijk programma samengesteld waarbij the art of drag, inclusie en empowerment in de spotlights staan. Samen met Janey gaan bezoekers ook op zoek naar de (verborgen) lhbtiq+ verhalen in 17de-eeuwse schilderijen. Natuurlijk mag een gezonde dosis glitter & glamour niet ontbreken om het feest compleet te maken.

Janey Jacké: ''Ik vind het een feestje en een eer om gastdirecteur van het Mauritshuis te zijn. Tijdens mijn rondleiding door het museum bleek dat er in al die beroemde schilderijen superveel verhalen over homo's, lesbiennes, bi's, drags en transpersonen verstopt zitten, echt een eye opener.''

Martine Gosselink, algemeen directeur Mauritshuis: ''Het is voor ons niet meer dan vanzelfsprekend dat we Pride vieren in het Mauritshuis, want iedereen is van harte welkom in ons museum. Met deze Pride-editie laten we zien welke lhbtiq+ verhalen al eeuwenlang achter onze kunstwerken schuilgaan. Lhbtiq+ personen waren altijd al vertegenwoordigd in 17de-eeuwse kunst, al vergeet men dat nog wel eens. Het is geweldig dat ons museum tijdens Maurits& Janey is gehuld in de regenboogkleuren, en dat ik de sleutel van het museum mag overhandigen aan een warm mens en een bijzonder kunstenaar.''

Feestelijke avond

Op Janey's avond is iedereen natuurlijk van harte welkom en mag je trots zijn op wie je bent. De dresscode is dan ook Dress with Pride. De deuren openen om 19:00 uur. Bij binnenkomst worden bezoekers getrakteerd op de speciale glamour cocktail The Janey.

De presentatie deze avond is in handen van zangeres, actrice en presentatrice Marlijn Weerdenburg. Na een spetterende aftrap kunnen bezoekers verschillende activiteiten volgen en krijgen zij de kans om verborgen lhbtiq+ verhalen achter de beroemde meesterwerken van het Maurishuis te ontdekken. Chelseaboy en Alex Naber delen deze avond hun liefde voor drag en de kleur roze aan de hand van hun favoriete werken. JoJo Miyake Mugler leert deelnemers alles over body language en empowerment. Als bezoeker kun je schilderijen en fashion uit het Mauritshuis combineren met hedendaagse mode-editorials tijdens de Fashion Extravaganza. Of je laat jezelf als Meisje met de parel fotograferen (natuurlijk met flinke laag Pride) door door Marike de Meij en Angela Baas. De knaller met ballen van de avond is het rondje fabulous disco bingo met deuntjes van drag queen en entertainer Reggy B.

Gerard De Lairesse Achilles
Gerard de Lairesse, Achilles wordt ontdekt tussen de dochters van Lycomedes, 1680.

Over Janey Jacké

Janey Jacké is het drag alterego van Justin Mooijer (Volendam, 1992). Hij verhuisde al op jonge leeftijd naar Amsterdam om een stempel te drukken op de Nederlandse drag-scene. Als Janey, wist ze de harten van het grote publiek te veroveren tijdens het eerste seizoen van Drag Race Holland.

Haar charm, uniqueness, nerve & talent bleven ook op internationaal niveau niet onopgemerkt. De producenten van internationaal kijkcijferkanon Rupaul’s Drag Race vroegen haar voor Drag Race: Uk vs. The World op de BBC, waarin zij het opnam tegen drag talent van over de hele wereld.

Janey is jurylid in het RTL-programma Make up your mind en zat, als Justin, in het nieuwste seizoen van Wie is de Mol.

Janey Mauritshuis 01

Maurits&

Voor één avond leren bezoekers het Mauritshuis kennen door de ogen van een spraakmakende persoonlijkheid. Een unieke en inspirerende avond vol kunst, bijzondere verhalen en ontmoetingen, muziek en workshops. De gastdirecteur bepaalt het programma en krijgt daarin volledige vrijheid. Deze Maurits& avonden worden mede mogelijk gemaakt door NN Group.

NN Group

NN Group is sinds 2016 partner van het Mauritshuis en maakt Maurits& mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet NN zich samen met haar partners in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft zij als supporter van talent kunstenaars een podium om anderen te inspireren. NN heeft een lange geschiedenis op het gebied van cultuursponsoring, met een focus op beeldende kunst, musea en muziek. Haar partners bevinden zich voornamelijk in de steden waar veel collega’s werken, zoals Den Haag, Rotterdam en Arnhem.