Jordaens, Van der Weyden, Rubens en Van Dyck Wereldberoemde Vlaamse Meesters naar Mauritshuis in Den Haag

12 jun 2017

Een sfeervol verlichte kerstboom staat op het voorplein van museum het Mauritshuis in Den Haag

Beter een goede buur dan een verre vriend. De tweede helft van 2017 ontvangt het Mauritshuis kunstwerken van Vlaamse Meesters als Jordaens, Van der Weyden, Rubens en Van Dyck in tijdelijk bruikleen uit de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).

Het staat het Mauritshuis nog helder voor de geest: de ingrijpende verbouwing van het museumgebouw waardoor de collectie tijdelijk niet in eigen huis getoond kon worden. Tussen 2012 en 2014 was de collectie van het Mauritshuis te zien in binnen- en buitenland. Momenteel is het KMSKA tot 2019 gesloten vanwege een ingrijpende renovatie. Voor het Mauritshuis een geweldige kans om drie presentaties te organiseren met kunstwerken uit de wereldberoemde collectie van dit museum.

Tentoonstellingen 2017

Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen…
11 juli 2017- 14 januari 2018

Deze zomer hangen in het Mauritshuis maar liefst twee voorstellingen met het spreekwoord ‘Zoals de oude zongen, zo piepen de jongen’ uit de zeventiende eeuw. Het grote schilderij van de Hollander Jan Steen krijgt namelijk gezelschap van een schilderij van zijn Vlaamse collega Jacob Jordaens uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Een mooie gelegenheid om deze twee vrolijke schilderijen eens met elkaar te vergelijken en te ontdekken wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de benadering van beide kunstenaars.

Zuiderburen

Portretten uit Vlaanderen 1400-1700
7 september 2017 – 14 januari 2018

In de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) zijn tussen 1400 en 1700 prachtige portretten geschilderd. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. Deze portretten maken nog altijd grote indruk. Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd door onze zuiderburen dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken.

In het najaar van 2017 vertelt het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Er komen belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck. Deze portretten zullen hier voor het eerst samen worden gepresenteerd met aanvullingen uit de collectie van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Bijzonder is dat bijna alle geportretteerden geïdentificeerd kunnen worden. Zo leert de bezoeker niet alleen de kunstenaars kennen, maar ook de personen die zij hebben geportretteerd. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt het bijzondere portret van Abraham Grapheus door de Antwerpse portretschilder Cornelis de Vos gerestaureerd en dit zal in het Mauritshuis voor het eerst weer in volle glorie te zien zijn.

Antonello in de Galerij

9 november 2017 – 7 januari 2018
In Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag wordt dit najaar wederom een bijzonder meesterwerk gepresenteerd. Na Caravaggio, Titiaan, Velázquez en Mantegna is het dit keer de beurt aan de vijftiende-eeuwse schilder Antonello da Messina (1430-1479). Deze Siciliaanse renaissancekunstenaar valt op omdat hij zich liet inspireren door Vlaamse tijdgenoten. Het gaat om het schilderij Calvarieberg, een bruikleen uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

Elk najaar wordt in Galerij Prins Willem V een internationaal topstuk uitgelicht. Daarbij gaat het steeds om bruiklenen uit internationale collecties en om schilderijen van meesters die niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn. Voorgangers in deze serie meesterwerken waren Een jongen gebeten door een hagedis van Caravaggio uit de National Gallery in Londen Venus verrijst uit de zee (De geboorte van Venus) van Titiaan uit de National Galleries of Scotland in Edinburgh, Portret van Don Diego de Acedo van Diego Velázquez uit het Prado in Madrid en het vorig jaar tentoongestelde Ecce homo van Andrea Mantegna uit Musée Jacquemart-André in Parijs. Calvarieberg van Antonello is te zien van 9 november 2017 tot en met 7 januari 2018.

Met dank aan
Steen & Jordaens en Zuiderburen is mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Mauritshuis, de BankGiro Loterij en een bijdrage uit de nalatenschap van de heer G.A. den Hartog. Antonello in de Galerij is mede mogelijk dankzij steun van de Stichting de Johan Maurits Compagnie.