Mauritshuis lanceert landelijk project: Museum Murals

20 musea, 20 street artists en 20 muren door heel Nederland

05 dec 2023

M Combinatielogo Rood RGB

In 2024 gaat een bijzonder landelijk street art project van start: Museum Murals. Dit is een initiatief van het Mauritshuis. Op 20 muren door heel Nederland maken 20 street artists een nieuw levensgroot kunstwerk, geïnspireerd op een schilderij, object of verhaal uit de collecties van 20 verschillende musea, van Texel tot Heerlen en van Groningen tot Ouwerkerk. Middenin een woonwijk, op een oude fabrieksmuur of langs het spoor, de Museum Murals zorgen ervoor dat kunst voor iedereen toegankelijk wordt en heel Nederland een beetje mooier. Aan het einde van zomer 2024 is elke provincie minstens één muurschildering rijker. Dit feestelijke moment wordt gevierd met een 21ste en laatste mural bij de initiator van Museum Murals: het Mauritshuis. De Museum Murals worden mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

De 20 Musea Van Museum Murals Credits Wouter Vellekoop
De 20 musea van Museum Murals
“Als muren konden praten.. is een gevleugelde uitspraak. De muurschilderingen die volgend jaar in Nederland te zien zijn, zullen zeker van zich laten horen! Wat bijzonder dat een project dat in 2022 voor ons Jubileumjaar in Den Haag begon, nu het land in trekt. Dit in samenwerking met 20 fantastische musea. Dankzij de genereuze steun van de VriendenLoterij wordt Nederland nog mooier!”
Martine Gosselink
Algemeen directeur Mauritshuis

Kracht van Street art

 

Nederland kent meerdere mural projecten. Bij de Museum Murals worden 20 verschillende musea en hun kunstcollecties betrokken, die dienen als inspiratiebron. De muralists maken een eigen interpretatie, en kopiëren niet een schilderij of object één op één. Zij laten zien dat kunst en de verhalen erachter relevant zijn, of het nou om hedendaagse kunst gaat of om eeuwenoude voorwerpen. De bewoners van de verschillende plaatsen worden ook betrokken bij het project. Zij mogen meebeslissen over het definitieve ontwerp, zodat hun favoriet de wijk of omgeving opfleurt. Om de banden met de buurten (nog meer) te versterken organiseren de musea tijdens de onthulling van de muurschilderingen activiteiten in het museum en de wijk. 

 

“Fantastisch dat Museum Murals, dankzij de steun van onze deelnemers, nu echt van start gaat! Door samen te werken met andere musea, gemeenten, buurtbewoners en street artists creëert het Mauritshuis kunst mét en voor de buurt en haar bewoners. Een mooi voorbeeld van hoe cultuur zorgt voor verbinding.”
Jonne Arnoldussen
Managing director van de VriendenLoterij

Selectieproces

Via een open call hebben zich ruim 100 kunstenaars uit binnen- en buitenland aangemeld. Uit deze inzendingen is een longlist gemaakt van 68 muralists, van wie de portfolio's zijn gedeeld met de deelnemende musea. Een adviserende rol was hierbij weggelegd voor Peter Ernst Coolen, artistiek adviseur van Museum Murals en oprichter van Street Art Today en Straat Museum. Bij de selectie is gelet op artistieke kwaliteit, diversiteit, storytelling en een eigen signatuur. De gekozen kunstenaars krijgen alle artistieke vrijheid om hun eigen interpretatie om te zetten in een indrukwekkende mural. 

Aanleiding Museum Murals

In 2022 bestond het Mauritshuis 200 jaar als museum. Het jubileum werd groots gevierd met diverse projecten die in het teken stonden van 200 jaar inspiratie. Een van die projecten was Mauritshuis Murals. Vijf muralists (uit binnen-en buitenland) lieten zich inspireren door vijf schilderijen uit de collectie van het museum en maakten hiervan kleurrijke muurschilderingen op verschillende muren in Haagse wijken. Het succes van dit project smaakte naar meer. Het Mauritshuis wilde van de Mauritshuis Murals een landelijk initiatief (Museum Murals) maken waarbij wordt samengewerkt met diverse musea. De VriendenLoterij ondersteunde dit initiatief vol enthousiasme, met als doel Nederlandse musea te helpen nieuwe doelgroepen te bereiken en kunst toegankelijk(er) te maken. 

Mural Van Super A En Collin Van Der Sluijs, Geïnspireerd Op Het Schilderij Kippen En Eenden Van Melchior D Hondecoeter Uit 1680, 2022.
Mural van Super A en Collin van der Sluijs, geïnspireerd op het schilderij Kippen en eenden van Melchior d Hondecoeter uit 1680, 2022.
“Als kunstenaars zijn we altijd op zoek naar inspiratie en om daarvoor de prachtige collectie van het Mauritshuis te mogen gebruiken was een hele eer. We zijn trots dat wij een werk uit de collectie naar onze eigen hand mochten zetten.”
Super A & Collin van der Sluijs
Deelnemers Mauritshuis Murals

Kick-off met alle musea

Op maandag 4 december vond de kick-off van de Museum Murals plaats bij initiatiefnemer het Mauritshuis. Alle deelnemende musea werden bekendgemaakt (zie bijgaande lijst). Tien musea hebben hun gedroomde kunstenaar al gekozen, waaronder het Nederlands Fotomuseum en Stedelijk museum Alkmaar. Voor hen gaan respectievelijk Dalal Mitwally en Telmo & Miel aan de slag om hun inspiratie om te zetten in een betoverende mural. Daarnaast heeft Studio Giftig, maker van de mooiste straatkunst ter wereld van 2022, zich aan de Museum Murals verbonden. Dit duo gaat een muur voor Het Noordbrabants Museum maken. Mick la Rock, street art legende en één van de eerste vrouwelijke graffiti artists ter wereld, gaat een kunstwerk uit het Groninger Museum als inspiratiebron omarmen. Meer informatie over de musea, kunstenaars en ontwerpen is te vinden via: Museummurals.nl