Persbericht Explosie aan creativiteit voor het Meisje met de parel

31 jan 2023

Liana Popa @Avetisiperoz Inzending My Girl With A Pearl

Vanaf 6 februari zijn de komende maanden in het Mauritshuis tientallen nieuwe Meisjes met de parel te zien. Zij kwamen naar het museum na de oproep je te laten inspireren door het wereldberoemde schilderij uit 1665. Maar liefst 3.482 Meisjes werden vanuit de hele wereld naar Den Haag gestuurd. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, bloemblaadjes, knopen, keramiek, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage. Een selectie werd gemaakt voor de presentatie My Girl with a Pearl in de zaal waar het Meisje altijd hangt, op haar eigen plek. Het 'echte Meisje' is vanaf 10 februari gedurende 8 weken te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam, voor de grote Vermeer-tentoonstelling. De presentatie My Girl with a Pearl duurt tot en met 4 juni en wordt mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden. www.mauritshuis.nl/mygirlwithapearl

Image: @avetisiperoz.

Beeldschoon & bruisend

Dat het Meisje veel mensen inspireert, wist het Mauritshuis van tevoren. Al jaren ontvangt het museum afbeeldingen van mensen die zichzelf (of een voorwerp) afbeelden als haar. Toen bekend werd dat het schilderij van Vermeer tijdelijk naar het Rijksmuseum zou verhuizen was het idee snel geboren. Waarom 'haar' zaal niet inrichten met afbeeldingen van Meisjes? Geef iedereen een kans te hangen op háár plek. Eind '22 deed het Mauritshuis een (inter)nationale oproep. Het museum verwachtte een paar honderd inzendingen, maar deze verwachting werd ruim overtroffen. Beeldschoon, bizar, bijzonder, boeiend, blits, bombastisch, bruisend en briljant, het museum is enorm onder de indruk van de explosie van creativiteit.

Internationale aandacht

Vanuit het buitenland was er grote belangstelling om mee te dingen naar een plek in het museum, 34% bestond uit internationale inzendingen, de Meisjes kwamen uit 69 landen. Er waren in totaal 295 inzendingen uit de Verenigde Staten, 142 uit Italië en uit België en Duitsland beide 109. Maar ook Australië, Canada, Engeland, Polen, Rusland en Zweden waren goed vertegenwoordigd. Een selectie van alle ingezonden werken wordt vanaf 6 februari digitaal in een loop vertoond op de plek waar het echte Meisje altijd hangt. De 170 geselecteerden zijn afkomstig uit onder meer Argentinië, Colombia, Costa Rica, Croatië, Ghana, Iran, Mexico, Portugal, Roemenië, Rusland, Vietnam en Zuid-Afrika. Aan de overkant van de zaal hangen daarnaast nog vijf creaties waarvan het museum een print heeft gemaakt. Deze zijn afkomstig uit El Paso (VS), Moskou, Berlijn, Haarlem-Santpoort en Apeldoorn. Leuk detail: er is in 3-D print een exacte kopie gemaakt van de lijst waarin het Meisje te zien is. Op Instagram (#mygirlwithapearl) en op de website (mauritshuis.nl/mygirlwithapearl) zijn nog veel meer ingezonden Meisjes te zien.

Paul Schuiling, adviseur culturele partnerships Nationale-Nederlanden: ‘Wij zullen uiteraard het Meisje met de parel missen op haar vaste plek. Maar we zijn overweldigd door het aantal inzendingen op de oproep van het Mauritshuis en Nationale-Nederlanden die het enthousiasme van dit initiatief onderstrepen. 17 weken mogen wij 170 inzendingen bewonderen op die magische plek in het museum en zo krijgt nieuw talent het podium dat zij verdienen om hun creaties met de wereld te delen.’

Vermeer-tentoonstelling Rijksmuseum

Vanaf 10 februari organiseert het Rijksmuseum in Amsterdam de grootste Vermeer-tentoonstelling in de geschiedenis, 27 jaar na de Vermeer-tentoonstelling in het Mauritshuis. Maar liefst 28 schilderijen van de meester komen naar Amsterdam. Natuurlijk horen daar de drie schilderijen van Vermeer uit het Mauritshuis bij: Gezicht op Delft, Diana en haar nimfen én het Meisje met de parel. Het Rijksmuseum werkt samen met het Mauritshuis voor onderzoek naar de zeven Vermeers in de Collectie Nederland.

My Girl with a Pearl, 6 februari - 4 juni in het Mauritshuis
Ook op #mygirlwithapearl en mauritshuis.nl/mygirlwithapearl