Frans Hals

Tijdelijke presentatie

Frans Hals Portret Van Jacob Olycan MH459 Mauritshuis

Van 16 februari tot en met 9 juni is in het Rijksmuseum de grote Frans Hals tentoonstelling te zien. Ook onze Lachende jongen gaat enkele maanden uit logeren naar Amsterdam.

Het Mauritshuis heeft nog vier schilderijen van de Haarlemse meester in de collectie. Tijdens de tentoonstelling in het Rijks zijn deze portretten gezamenlijk te bewonderen in het Mauritshuis in Den Haag. De perfecte kans om de speciale vliegensvlugge schilderstijl van één van de bekendste Hollandse meesters van dichtbij te bewonderen.

Je vindt deze schilderijen binnen onze vaste presentatie.

 

 

Over Frans Hals

Frans Hals is een van de beroemdste en meest bijzondere schilders uit de Hollandse 17de eeuw. Hij schilderde levendige, soms zelfs vrolijke portretten van mensen uit alle lagen van de bevolking. Vooraanstaande burgers, ondeugende kinderen en zelfs dronken of gek verklaarde tijdgenoten legde hij vast. Als geen ander kon Hals met kleur en brede penseelstreken zijn schilderijen ‘tot leven wekken’. Zijn vlotte schilderstijl inspireerde de Franse impressionisten - zij maakten in de 19de eeuw vele kopieën van zijn schilderijen.

Hals werd geboren in Antwerpen, maar verhuisde al op vierjarige leeftijd met zijn familie naar Haarlem. Hij was in de leer bij de schilder en kunstenaarsbiograaf Karel van Mander (1548-1606). Hals trouwde twee keer en kreeg veertien kinderen, waarvan vele al jong stierven.

Met zijn unieke manier van schilderen had hij grote invloed op andere Haarlemse kunstenaars, zoals Judith Leyster (1609-1660) en Johannes Verspronck (1600-1662). Onder andere Adriaen Brouwer (1605-1638), Adriaen van Ostade (1610-1685) en vijf van zijn zonen waren bij Hals in de leer.

Ondanks een omvangrijke klantenkring en grote bewondering voor zijn werk kende Hals zijn hele leven geldzorgen. Na zijn dood werd hij begraven op een ereplaats - onder het koor van de Grote Bavokerk.

Frans Hals Portret Van Aletta Hanemans MH460 Mauritshuis
Frans Hals, Portret van Aletta Hanemans (1606-1653), 1625