Tentoonstellingen Vik Muniz Verso B

9 juni - 4 september

Deze zomer laat het Mauritshuis zich van een geheel andere kant zien. Voor het eerst in onze geschiedenis maakten we een tentoonstelling met een hedendaagse kunstenaar. Vik Muniz: Verso is van 9 juni tot en met 4 september te zien in de tentoonstellingszaal van het Mauritshuis.

De tentoonstelling Vik Muniz: Verso

Vik Muniz is een wereldberoemde kunstenaar die in New York en Rio de Janeiro woont en werkt. In zijn gedurfde en verrassende kunstwerken zoekt hij de grens op tussen werkelijkheid en illusie.

In het Mauritshuis toont Muniz deze zomer zijn Verso’s, een project waaraan Muniz nu vijftien jaar werkt. Samen met zijn team maakt hij heel nauwkeurig de achterkanten na van de wereldberoemde schilderijen zoals Da Vinci’s Mona LisaStarry Night van Van Gogh en Picasso’s Les Demoiselles d’Avignon. In het Mauritshuis worden deze Verso’s nu voor het eerst als groep in een museum tentoongesteld.

Naast deze beroemde topstukken maakte Muniz speciaal voor deze tentoonstelling vijf nieuwe Verso’s, gebaseerd op vijf schilderijen uit de collectie van het Mauritshuis, waaronder Vermeers Meisje met de parelHet puttertje van Fabritius, en De Anatomisch les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt.

Deze zomer zijn deze werken dus dubbel in het Mauritshuis te bewonderen: de voorkant ziet u uiteraard gewoon in de vaste collectie van het Mauritshuis, de achterkant vindt u, in de vorm van Vik Muniz’ Verso’s, in onze tentoonstellingszaal.

Tentoonstellingen Vik Muniz Verso A
Vik Muniz, Verso (The Goldfinch), 2016

Verso’s

Voor Muniz is de achterkant van ieder schilderij iets unieks; gaten, ijzerwaar, etiketten en andere merken onthullen de geschiedenis van het werk. Door de jaren heen verandert de achterkant: iedere eigenaar voegt er iets aan toe en elke behandeling laat zijn sporen na.

Bovendien laat het de materialen zien waarvan het werk is vervaardigd - spieraam, doek of paneel - en ook de lijst en de bescherming die is aangebracht om het veilig op zaal te kunnen hangen. Deze intieme kant van beroemde meesterwerken – normaal alleen zichtbaar voor museummedewerkers - wil Muniz met de bezoekers delen.

In een gratis multi media tour geeft Vik Muniz toelichting bij elke tentoongestelde Verso.

Tentoonstellingen Vik Muniz Verso B
Vik Muniz, Verso (Starry Night), 2008

Vik Muniz

Vik Muniz is een wereldberoemde kunstenaar die in New York en Rio de Janeiro woont en werkt. Zijn werk is opgenomen in collecties van toonaangevende musea als MOMA in New York, National Gallery of Art in Washington DC en Tate in Londen. Muniz begon zijn carrière als beeldhouwer, maar raakte gedurende de tijd steeds meer geïnteresseerd in het fotografisch presenteren van zijn werk. 

Van materialen als suiker, draad, diamanten, chocoladesiroop en vuilnis maakt Muniz gedurfde, ironische en veelal misleidende kunstwerken. Zijn film ‘Waste Land’ won meerdere prijzen in 2010. De film volgt Muniz die terugkeert naar zijn geboortestad Rio de Janeiro en daar een samenwerking start met de vuilnisplukkers van de grootste afvalberg ter wereld Jardim Gramacho.

In 2002 is Vik Muniz begonnen met het fotograferen van achterkanten van schilderijen. In zijn boek Reflex (2005) beschreef hij zijn ambitie om deze foto's op ware grootte op te blazen en tentoon te stellen. In 2008 maakte hij zijn eerste nauwkeurige kopieën van de achterkanten van belangrijke schilderijen als 3D-objecten. Hij doopte deze werken: Verso's.

Tentoonstellingen Vik Muniz Verso C