Vermeer in het Rijksmuseum

Het grootste overzicht ooit

De godin Diana zit uit te rusten, samen met haar nimfen, op dit schilderij van Johannes Vermeer

10 februari - 4 juni 2023

Nog nooit eerder zag je zoveel Vermeers bij elkaar. Vanaf februari vind je in het Rijksmuseum in Amsterdam de overzichtstentoonstelling Vermeer. Het Rijksmuseum heeft zelf vier Vermeers in hun collectie, waaronder het wereldberoemde Melkmeisje. Speciaal voor deze tentoonstelling lenen musea van over de hele wereld hun Vermeer-topstukken uit. En wij natuurlijk ook: Diana en haar nimfen, Gezicht op Delft en ook ons Meisje met de parel maken een uitstapje naar de hoofdstad. Want een Vermeer-tentoonstelling zonder ons Meisje, is geen Vermeer-tentoonstelling.

Het Rijksmuseum en Mauritshuis: partners in onderzoek

Een team van conservatoren, restauratoren en natuurwetenschappers van zowel het Rijksmuseum en het Mauritshuis werken samen aan een onderzoek naar de meesterschilder Vermeer. Samen nemen ze zijn artistieke keuzes, composities en het maakproces van zijn schilderijen onder de loep. En zo komen we samen dichterbij Vermeer.

Meisje Met De Parel Onderzoek Restauratie Mauritshuis

Meisje met de parel

Het beroemdste schilderij van Vermeer is van 10 februari t/m 30 maart 2023 te zien in het Rijksmuseum. Vanaf 1 april 2023 is ze weer thuis, bij ons in het Mauritshuis.

Meisje Met De Parel
Meisje met de parel, c. 1665 Johannes Vermeer

Diana en haar nimfen

Dit meesterwerk in Vermeers typische, dromerige stijl is van 10 februari t/m 4 juni 2023 te zien in het Rijksmuseum.

De godin Diana zit uit te rusten, samen met haar nimfen, op dit schilderij van Johannes Vermeer
Diana en haar nimfen, c. 1653-1654 Johannes Vermeer

Gezicht op Delft

Het beroemdste stadsgezicht uit de Hollandse zeventiende eeuw is van 10 februari t/m 4 juni 2023 te zien in het Rijksmuseum.

Johannes Vermeer Gezicht Op Delft Mh0092 Mauritshuis
Gezicht op Delft, c. 1660-1661 Johannes Vermeer

Johannes Vermeer: de Sfinx van Delft

Johannes Vermeer is een wereldberoemde Hollandse schilder uit de zeventiende eeuw. Hij staat bekend om zijn intieme huiselijke taferelen en bijzondere techniek om licht te schilderen. Dat er maar 36 werken zijn waarvan we zeker weten dat Vermeer ze schilderde, maakt de tentoonstelling in het Rijksmuseum extra bijzonder.

Johannes Vermeer Het Melkmeisje Rijksmuseum
Het melkmeisje, ca. 1660, Rijksmuseum, Amsterdam Johannes Vermeer