Wie zijn wij

Een huis vol verhalen

Scholieren Bekijken Rembrandts De Anatomische Les Van Dr Nicolaes Tulp In Mauritshuis Den Haag 1200

Nergens in Nederland vind je zo veel indrukwekkende schilderijen per vierkante meter als in het Mauritshuis. Ons museum huisvest een wereldberoemde collectie meesterwerken uit de 17de eeuw, met als kers op de taart Vermeers Meisje met de parel. Met liefde zorgen we ervoor dat iedereen van onze collectie kan genieten. En dat doen we niet voor niets.

Net als wij

Een bezoek aan het Mauritshuis is bijzonder. Niet alleen vanwege de ruim 250 schilderijen, de zijden wandbespanning waarop ze hangen en de krakende, historische vloer onder je voeten. Een bezoek aan het Mauritshuis is bijzonder omdat het je bewust maakt dat je er niet alleen voor staat. Al in de 17de eeuw waren mensen op zoek naar geluk, naar een plek om te wonen. Ook zij maakten fouten, vroegen zich af wat liefde is, hadden te maken met migratie en probeerden pandemieën onder controle te krijgen.

Rembrandt Twee Zwarte Mannen Met Bezoekers Mauritshuis 1200

Nieuwe kijk op kunst

Onze collectie schilderijen geeft context aan wat er vandaag de dag speelt. Om de Black Lives Matter-beweging maar ook de samenstelling van de Nederlandse bevolking beter te begrijpen heb je kennis nodig over de koloniale geschiedenis. Die geven we je, aan de hand van onze naamgever graaf Johan Maurits, die een belangrijke rol speelde in de trans-Atlantische slavenhandel. En dan de pandemieen van toen… Om meer houvast te vinden tijdens de corona-crisis is het fijn af te kunnen kijken bij onze voorouders. Hoe keken zij aan tegen wetenschap? Hoe ontwikkelde de pest en andere besmettelijke ziekten zich?

Moeder met kinderen bekijken een tentoonstelling in het Mauritshuis

Missie

Met ruim 250 kunstwerken in onze collectie zit er altijd wel iets tussen wat je aanspreekt. Een schilderij dat je op ideeën brengt. Waar je je gedachten aan kunt scherpen. Dat je raakt. Of je nu een ervaren kunstkenner bent of nog nooit in een museum bent geweest. Je bent welkom om in vrijheid van onze collectie te genieten. Dat vinden we belangrijk. Het is onze missie om iedereen zich bij ons thuis te laten voelen, zodat je geraakt en geïnspireerd kunt worden.

Door de ogen van een ander

In het Mauritshuis kom je in aanraking met andere levensvisies, gewoonten en tijden. Met vreemde en verrassende perspectieven. We bieden je een meesterlijke ervaring, waarbij menselijke verhalen en perspectieven leiden tot reflectie en verbeelding. Al mag je natuurlijk ook ongegeneerd van onze schilderijen komen genieten.

Rembrandt De Anatomische Les Van Dr Nicolaes Tulp Mauritshuis

Meesterlijk & Menselijk

Zoals Rembrandt, Rubens en Vermeer uitblonken in schilderen, zo willen wij uitblinken in gastvrijheid. We doen er alles aan om je welkom te laten voelen in ons museum. Het Mauritshuis is een plek waar iedereen zichzelf mag zijn. We organiseren rondleidingen waarin we de tijd nemen voor jouw bevindingen. We staan open voor discussie en gaan moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Regelmatig nodigen we muzikanten, sporters en kunstenaars uit met de vraag onze collectie vanuit hun perspectief te belichten. We blijven altijd op zoek naar nieuwe manieren om onze schilderijen onder de aandacht te brengen. Of dit nu via augmented reality of met behulp van bijvoorbeeld geur is. Omdat onze collectie het verdient gezien te worden.

Directie

Onze ambities worden vormgegeven onder de bezielende leiding van algemeen directeur Martine Gosselink en Arnoud van Dommele, zakelijk directeur.

Martine: ‘Het is ongelofelijk eervol om directeur te mogen zijn van het Mauritshuis. De collectie is voortgekomen uit een eeuw waarin miljoenen schilderijen zijn gemaakt, maar het beste van het beste van het beste hangt hier.’

Managementteam

Martine en Arnoud worden bijgestaan door een enthousiast managementteam dat bestaat uit:

 • Judith Niessen, hoofd collectie & wetenschap
 • Walther van den Heuvel, hoofd educatie & programmering
 • Frans van der Avert ad interim, hoofd business development
 • Willemijn Loeber ad interim, hoofd financiële zaken
 • Hannie Steeman, hoofd marketing & communicatie
 • Marty Plas, hoofd facilitaire zaken

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht adviseert en ondersteunt bij de uitvoering van onze lange termijnstrategie en ziet toe op onze resultaten. De Raad van Toezicht bestaat uit de volgende leden:

 • Ila Kasem, voorzitter 
 • vice-voorzitter (spoedige benoeming)           
 • Siela Ardjosemito
 • Ben van Doesburgh
 • Rob Lelieveld
 • Vaishali Sachdev
 • Manfred Sellink

Raad van Advies

De Raad van Advies bestaat uit creatieve denkers buiten onze organisatie die met ons meedenken en ons scherp houden. De Raad van Advies bestaat uit de volgende leden:

 • Hafida Abahai 
 • Eppo van Nispen tot Sevenaer 
 • Kiza Magendane