Sabrina Atelier

Naar de schilderijendokter

De meeste schilderijen in het Mauritshuis zijn meer dan 300 jaar oud. Toch lijkt het of ze niet ouder zijn geworden. Hoe dat kan? Dat ontdek je hier.

Hoi, ik ben een restaurator. Wat dat is? Dat ga ik je verderop laten zien.

De restaurator

Rimpels, grijze haren, mensen veranderen als ze ouder worden. Schilderijen ook. De meeste schilderijen in het Mauritshuis zijn meer dan 300 jaar oud. Toch lijkt het of ze niet ouder zijn geworden. Hoe dat kan? Daar maakten we een tentoonstelling over. Helaas kun je daar nu niet naartoe. Maar hier kun je nu toch alles ontdekken.

Tentoonstelling Facelifts Makeovers Zaal Mauritshuis

Naar de dokter

Meestal zie je alleen de voorkant van een schilderij. Maar hier kun je nu ook de achterkant zien. Misschien niet zo mooi, wel interessant en belangrijk. Een schilderij bestaat niet alleen uit verf. Waarvan is dit schilderij nog meer gemaakt?

Net als een mens is elk schilderij uniek en moet je er voorzichtig mee omgaan. Gaat het kapot dan moet het naar de dokter. Geen mensendokter, zoals je hier op het schilderij ziet, maar een schilderijendokter: een restaurator. En die werken ook in het Mauritshuis.

Ben jij liever een dokter zoals op het schilderij of een restaurator zoals ik?

De restaurator

168 achterzijde
168 voorzijde

Abbie Vandivere - Restauratieatelier

Abbie Vandivere geeft een kijkje in het Restauratieatelier

Schilderijen worden vies

Schilderijen gaan natuurlijk niet onder de douche, maar ze worden wel vies. Gelukkig zit op veel schilderijen een laagje vernis dat zorgt dat het vuil niet op de verf komt. En in het Mauritshuis zitten voor de meeste schilderijen een plaatje glas. Een soort raampje dat we af en toe gemakkelijk kunnen schoonmaken.

Maar ook het vernis moet af en toe worden schoongemaakt. Niet met een spons en shampoo, maar met een wattenstaafje en een speciaal schoonmaakmiddel dat voor elk schilderij anders kan zijn. Hoe mooi het dan wordt? Dat zie je hiernaast.

0195 After2
0195 Before2

De laklaag vervangen

Vernis: je ziet het niet, maar het is wel heel belangrijk voor een schilderij. Een doorzichtig laagje dat de verf beschermt en de kleuren supermooi maakt. Toch moet het er soms vanaf. Waarom? En hoe? Dat zie je in het filmpje hiernaast.

Vernis

De laklaag vervangen

De laklaag vervangen

Geduld is een schone zaak

Vernis verwijderen is een werkje waar je veel geduld voor nodig hebt. Misschien wel net zoveel geduld als de vrouw op dit schilderij voor haar borduurwerk.
Heb jij veel geduld? En zou jij liever iets nieuws maken of iets dat oud is weer heel mooi maken?

Opdracht: De meeste mensen kijken maar 7 seconden naar een schilderij. Superkort eigenlijk. Bekijk dit schilderij 1 minuut. Zet een alarm. Vraag of iemand jou kan helpen als je dat zelf niet kunt.

Vond je het lang duren? Heb je nieuwe dingen ontdekt tijdens het kijken?

Met schilderijen heb ik veel geduld, maar als ik op de bus sta te wachten ben ik heel ongeduldig.

De restaurator

Gerard Ter Borch Handwerkende Vrouw Bij Een Wieg

Twee handtekeningen

Als restaurator ben je ook ontdekker. Zoals bij dit schilderij. In 2010 ontdekten twee restauratoren iets super speciaals over dit schilderij dat al meer dan 300 jaar oud is. Het schilderij is niet door één maar door twee schilders gemaakt.
Voor dit moeilijke onderzoek werkte de restaurator samen met andere schilderijenexperts. Hoe dat ging? Dat zie je in het filmpje hiernaast.

De ene schilder maakte het schilderij af van de andere schilder. Denk je dat hij dat leuk vond? Wat zou jij toevoegen aan dit schilderij?

De restaurator

Opdracht: Maak samen met iemand een tekening. De jongste begint en de oudste maakt het af.

De restaurator als detective

Wie heeft het gedaan? De restaurator als detective

Kijken en ontdekken

Restauratoren zijn super goede kijkers en ontdekkers. Daarvoor gebruiken ze soms gewoon hun eigen ogen, maar vaak ook speciale apparaten waarmee ze zelfs door de verf heen kunnen kijken. Zo ontdekken ze dingen over hoe het schilderij is gemaakt, maar ook wat er later mee is gebeurd.

Soms ontdek ik zelfs dat de schilder een foutje heeft gemaakt.

De restaurator

Pentimenti

Kijken en ontdekken

Kijken en ontdekken
Opgepeuzeld

‘Lekker hapje!’ dat dachten de houtwormen die dit portret zagen. Want dit schilderij is geschilderd op een houten plank (paneel). De hele linkerschouder en -arm van Willem van Oranje werden opgepeuzeld. Daarom was er vroeger links al een nieuw stuk hout aan het schilderij gezet. De restaurator heeft hierop zijn mouw helemaal opnieuw geschilderd.

Gelukkig maakte Adriaen Key meer schilderijen van deze prins die er precies zo uitzagen als deze. Zo kon ze de mouw naschilderen en hoefde ze het niet helemaal zelf te verzinnen. Hoewel het misschien ook leuk was geweest om hem mooie nieuwe kleren te geven.

Teken of schilder jij iets het liefst zo precies mogelijk na of gebruik je liever je eigen fantasie?

De restaurator

Restauratie Tentoonstelling

Een blauwe lucht?

Voor schilderijen naar ons museum kwamen, is er soms al wat mee gebeurd. Dit schilderij kreeg ooit een hele nieuwe lucht, gemaakt door een andere schilder. Dat zouden we zelf nooit doen. Daarom hebben onze restauratoren er een lucht overheen geschilderd zoals die eerst was. We zorgen er wel voor dat de verf die we gebruiken gemakkelijk kan worden weggehaald. In de toekomst zijn er misschien weer andere ideeën over. Nu ziet het er weer uit zoals de schilder het heeft bedoeld. En ook de geschiedenis van het schilderij is bewaard gebleven.

Mooi hè? Of vind jij die blauwe lucht mooier?

De restaurator

0406 Before
0406 After

Hoe goed kun jij kijken?

Met speciaal licht kunnen restauratoren door de verf heen kijken. Bij dit schilderij zagen ze toen de tekening die de schilder maakte voor hij begon met schilderen. Als je goed kijkt, zie je dat de schilder een paar dingen heeft veranderd toen hij ging schilderen.

Tijdens mijn werk leer ik ook veel over de schilder en hoe schilderijen vroeger werden gemaakt. De schilders kunnen ons dat niet meer vertellen.

De restaurator

Opdracht: Zoek de verschillen tussen het schilderij en de infraroodfoto. Welke grote en kleine verschillen zie jij tussen de tekening en het schilderij?

0199 Normaal
0199 Ir

Ben jij ook een alleskunner?

Eigenlijk ben je als restaurator heel veel beroepen tegelijk: onderzoeker, schoonmaker, dokter, ontdekker en schilder. Daarom moet je ook heel lang naar school voor je restaurator bent. Maar elk schilderij dat je voor je neus krijgt is anders. En soms twijfel je dan toch over wat het beste is om te doen. Zoals bij deze. Wat denk jij dat het beste is? De soldaat helemaal weghalen, de soldaat helemaal restaureren of het schilderij zo laten als het nu is?

Mijn werk is nooit saai. Ik leer en ontdek steeds weer nieuwe dingen. Zou jij ook restaurator willen worden?

De restaurator

Opdracht: Hoe zou jij dit schilderij restaureren? Je kunt verf gebruiken, maar ook kleurpotloden, krijt of ander materiaal dat je leuk vindt!

 

Pieter De Hooch De Verdwenen Soldaat Tentoonstelling Facelifts En Makeovers
Pieter De Hooch Binnenplaats Met Rokende Man En Drinkende Vrouw Mh0835 Mauritshuis

Quiz

Een restaurator werkt met veel verschillende gereedschappen. Weet jij waar deze dingen voor worden gebruikt?

Eigenlijk ben je als restaurator heel veel beroepen tegelijk: onderzoeker, schoonmaker, dokter, ontdekker en schilder.

De restaurator

Mauritshuis Restauratie Sabrina Meloni Aan Het Werk Met UV Licht

Losse verf weer vastzetten

De meeste schilderijen in het Mauritshuis zijn geschilderd op doek of op paneel (hout). Heel soms is koper (een soort metaal) gebruikt om op te schilderen. Dat zie je hiernaast. Daar zie je ook dat de schilder niet meteen kon beginnen met al die mooie kleuren. Er moesten eerst veel andere dingen gebeuren, zoals schuren en een onderlaag aanbrengen. Veel schilders hadden leerlingen die ze vaak deze klusjes lieten doen.

Waar kun je nog meer op schilderen? Wat lijkt jou het fijnste of het leukste?

De restaurator

Consolideren

Losse verf weer vastzetten

Consolideren - Losse verf weer vastzetten

Speuren door een microscoop

Hier zie je hoe je schilderijen kunt onderzoeken. Met een microscoop kun je de verf van heel dichtbij bekijken. Maar er zijn ook verschillende manieren om door de verf heen te kijken. Dan zie je bijvoorbeeld dat er lagen over elkaar heen zijn geschilderd. Of dat de schilder eerst een tekening maakte voor hij of zij met verf aan de slag ging.

Soms halen we ook een piepklein stukje verf uit een schilderij om onder de microscoop te bekijken.

Alles wat ik doe schrijf ik op. Zo weten de restauratoren die na ons komen precies wat wij hebben gedaan bij een schilderij.

De restaurator

Vond je het leuk? Bekijk dan ook onze dierenverhaallijn of de thuisactiviteiten!

Kijken Door Een Miscroscoop Tentoonstelling Facelifts En Makeovers In Het Mauritshuis

Scroll met je muis, of gebruik de pijlen om door de pagina te navigeren