Sabrina Atelier

Naar de schilderijendokter

De meeste schilderijen in het Mauritshuis zijn meer dan 300 jaar oud. Toch lijkt het of ze niet ouder zijn geworden. Hoe dat kan? Dat ontdek je nu in de tentoonstelling Facelifts & Makeovers in het Mauritshuis.

Nieuwsgierig? Hier vertellen we alvast een paar verhalen.

Hoi, ik ben een restaurator. Wat dat is? Dat ga ik je verderop laten zien.

De restaurator

Rimpels, grijze haren, mensen veranderen als ze ouder worden. Schilderijen ook. Net als een mens is elk schilderij uniek en moet je er voorzichtig mee omgaan. Gaat het kapot dan moet het naar de dokter. Geen mensendokter, maar een schilderijendokter: een restaurator. Die werken ook in het Mauritshuis, helemaal boven op de zolder. Dichtbij de schilderijen, maar wel lekker rustig.

Kijken en ontdekken

Restauratoren zijn super goede kijkers en ontdekkers. Daarvoor gebruiken ze soms gewoon hun eigen ogen, maar vaak ook speciale apparaten waarmee ze zelfs door de verf heen kunnen kijken. Zo ontdekken ze dingen over hoe het schilderij is gemaakt, maar ook wat er later mee is gebeurd.

Soms ontdek ik zelfs dat de schilder een foutje heeft gemaakt.

De restaurator

Hoe goed kun jij kijken?

Zoek de verschillen tussen het schilderij en de infraroodfoto. Wij hebben er al 2 gevonden. Kun jij er nog meer vinden?

0199 Normaal
0199 Ir

Schilderijen worden vies

Schilderijen gaan natuurlijk niet onder de douche, maar ze worden wel vies. Gelukkig zit op veel schilderijen een laagje vernis dat zorgt dat het vuil niet op de verf komt. En in het Mauritshuis zitten voor de meeste schilderijen een plaatje glas. Een soort raampje dat we af en toe gemakkelijk kunnen schoonmaken.

Maar ook het vernis moet af en toe worden schoongemaakt. Niet met een spons en shampoo, maar met een wattenstaafje en een speciaal schoonmaakmiddel dat voor elk schilderij anders kan zijn. Hoe mooi het dan wordt? Dat zie je hiernaast.

0195 After2
0195 Before2

De laklaag vervangen

Vernis: je ziet het niet, maar het is wel heel belangrijk voor een schilderij. Een doorzichtig laagje dat de verf beschermt en de kleuren supermooi maakt. Toch moet het er soms vanaf. Waarom? En hoe? Dat zie je in het filmpje. Vernis verwijderen is een werkje waar je veel geduld voor nodig hebt. Heb jij veel geduld?

Met schilderijen heb ik veel geduld, maar als ik op de bus sta te wachten ben ik heel ongeduldig.

De restaurator

Een blauwe lucht?

Voor schilderijen naar ons museum kwamen, is er soms al wat mee gebeurd. Dit schilderij kreeg ooit een hele nieuwe lucht, gemaakt door een andere schilder. Dat zouden we zelf nooit doen. Daarom hebben onze restauratoren er een lucht overheen geschilderd zoals die eerst was. We zorgen er wel voor dat de verf die we gebruiken gemakkelijk kan worden weggehaald. In de toekomst zijn er misschien weer andere ideeën over. Nu ziet het er weer uit zoals de schilder het heeft bedoeld. En ook de geschiedenis van het schilderij is bewaard gebleven.

Mooi hè? Of vind jij die blauwe lucht mooier?

De restaurator

0406 Before
0406 After
Opgepeuzeld

Opgepeuzeld

‘Lekker hapje!’ dat dachten de houtwormen die dit portret zagen. Want dit schilderij is geschilderd op een houten plank (paneel). De hele linkerschouder en -arm van Willem van Oranje werden opgepeuzeld. Daarom was er vroeger links al een nieuw stuk hout aan het schilderij gezet. De restaurator heeft hierop zijn mouw helemaal opnieuw geschilderd.

Gelukkig maakte Adriaen Key meer schilderijen van deze prins die er precies zo uitzagen als deze. Zo kon ze de mouw naschilderen en hoefde ze het niet helemaal zelf te verzinnen. Hoewel het misschien ook leuk was geweest om hem mooie nieuwe kleren te geven.

Restauratie Tentoonstelling

Quiz

Een restaurator werkt met veel verschillende gereedschappen. Weet jij waar deze dingen voor worden gebruikt?

Eigenlijk ben je als restaurator heel veel beroepen tegelijk: onderzoeker, schoonmaker, dokter, ontdekker en schilder.

De restaurator

Mauritshuis Restauratie Sabrina Meloni Aan Het Werk Met UV Licht
Tentoonstelling Facelifts Makeovers Beeld

Kom naar het museum!

Wil je nog meer leren over restaureren of in het echt zien hoe mooi onze schilderijen zijn na de restauraties? Kom dan naar onze tentoonstelling Facelifts & Makeovers. Met speciale teksten voor kinderen, opdrachten om zelf te doen en in de weekenden en vakanties workshops om zelf in de huid te kruipen van een restaurator.

Kom je me opzoeken in het museum? Dan laat ik je nog veel meer zien!

De restaurator