Kerstvakantie

Activiteiten in het Mauritshuis Den Haag

Tal van kerstbomen staan feestelijk verlicht op het voorplein van het Mauritshuis in Den Haag

De kerstvakantie begint in het Mauritshuis! De sfeer in het museum is magisch. Op het voorplein krijg je direct een warm welkom dankzij ons vrolijke kerstbos. Verder zijn er veel leuke activiteiten voor jong en oud. Je kan met een speurboekje zelf op pad door het museum, je kunt Maurits Muis ontmoeten en met hem het museum ontdekken of leren een kerstmaaltijdstilleven te maken in de kunstwerkplaats!

Maak van je bezoek aan het museum een gezellig dagje uit met leuke activiteiten. Gratis museumentree voor iedereen t/m 18 jaar.

Nieuw: Jill Tour (7+)

Ga met illustrator Jill Schirnhofer ons museum in. Er is een doe-boekje met bijbehorende audiotour. Wist je dat het Mauritshuis haar lievelingsmuseum is? Ze maakte een tour langs haar favoriete schilderijen. Via de audiotour vertelt Jill je wat ze ziet en wat haar opvalt.

Met dit boekje leer je spelenderwijs naar schilderijen kijken. Van 'ontplofte' boeketten tot Jills lieveling: het Meisje met de parel. En Jill zou Jill niet zijn als het boekje niet barst van de vrolijke illustraties. Voor jou heeft ze ook veel leuke kijk- en tekenopdrachtjes die je zelf kan doen. Zo mag je zelf een eigen fantasiemuseum of favoriete pose tekenen. 

Download alvast de gratis Mauritshuis app in de App Story of Google Play. Daar vind je de Jill audiotour. Haal de gratis doe-boekjes bij de servicebalie in de Foyer en ga op pad!

Mauritshuis Make It Jill Schirnhofer 09

Schilder je eigen kerstmaaltijdstilleven (7+)

Eten jullie ook altijd zo lekker tijdens de kerstdagen? Met een mooi gedekte tafel en veel eten? Is bij jullie de hele familie aanwezig en heeft iedereen mooie kleren aan?

Hier in het Mauritshuis hebben we mooie maaltijdstillevens. Schilderijen waar borden, soms glazen, en veel eten op geschilderd is. Samen met een museumdocent loop je over zaal en ga je deze schilderijen goed bekijken, zodat je daarna in de Kunstwerkplaats aan de gang kan met jouw eigen kerstmaaltijdstilleven. Zorg jij alvast voor een mooi plekje aan de muur thuis om jouw kunstwerk op te hangen?

 • Leeftijd: activiteit voor kinderen van 7 tot 12 jaar
 • Tijd: 13.00 – 14.30 uur
 • Duur: circa 90 minuten
 • Taal: Nederlands
 • Kosten: € 8,50 per persoon (alleen kinderen, ouders kunnen op eigen gelegenheid het museum bezoeken). Op vertoon van je Ooievaarspas heb je 50% korting op je ticket. Kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum.
Schilderworkshop Voor Kinderen In Mauritshuis Den Haag 1200

Maurits Muis en het Meisje met de parel (4+)

Wist jij dat er in museum het Mauritshuis een muis woont? Hij heet Maurits Muis en heeft een spannend avontuur beleefd met zijn dierenvriendjes. Tijdens het programma bekijk je zijn favoriete schilderijen, lees je samen het prentenboek Maurits Muis en het Meisje met de parel én maak je zelf een schilderij.

 • Leeftijd: kinderen van 4 - 6 jaar (begeleiding door een volwassene is verplicht)
 • Tijd: 10:30 -11:45 uur
 • Duur: circa 75 minuten
 • Taal: Nederlands
 • Prijs: €8,50 per persoon + geldig museumentreeticket (kinderen en volwassenen). Op vertoon van je Ooievaarspas heb je 50% korting op je ticket. Kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum

Boek snel de laatste tickets voor 5 januari.

Maurits Muis Kinderworkshop Schilderijen Bekijken In Mauritshuis Den Haag 1200

Maurits Muis zoekt de klokkenmaker (4+)

Kom luisteren, kijken en zelf schilderen in de kerstvakantie. Samen met een museumdocent lezen jullie het spannende avontuur van Maurits Muis en de klokkenmaker. Daarna ga je zelf op zoek naar de schilderijen uit het verhaal en tot slot mag je in onze Kunstwerkplaats een schilderij maken. Natuurlijk komt Maurits Muis zelf ook nog even langs. 

 • Leeftijd: kinderen van 4 - 6 jaar (begeleiding door een volwassene is verplicht)
 • Tijd: 10:30 -11:45 uur
 • Duur: circa 75 minuten
 • Taal: Nederlands
 • Prijs: €8,50 per persoon + geldig museumentreeticket (kinderen en volwassenen). Op vertoon van je Ooievaarspas heb je 50% korting op je ticket. Kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum. 

UITVERKOCHT

Maurits Muis Zoekt De Klokkenmaker

Speurtochten door het Mauritshuis (4+ en 7+)

Ga samen op speurtocht door ons museum! Voor kinderen vanaf 4 jaar ga je samen op zoek naar de dieren in de schilderijen. Je krijgt tips van boswachter Tim, bioloog Auke-Florian en natuurlijk Maurits Muis!

Voor kinderen vanaf 7 jaar ga je samen speuren, kijken en in gesprek. Het is je misschien nog niet eerder opgevallen maar er zijn ook veel kinderen op de schilderijen te zien. Wat doen ze? Waar praten ze over? Klopt alles wat je ziet?

Haal de gratis speurboekjes bij de servicebalie in de Foyer. Vergeet niet na afloop bij de servicebalie een kleine verrassing op te halen.

Kinderactiviteiten Speuren In Mauritshuis Den Haag

Dieren in het Mauritshuis Tour

Ga je mee op zoek naar alle dieren in het Mauritshuis? Download gratis onze app en kies de thema tour 'Dieren in het Mauritshuis'. Boswachter Tim, Auke Florian van Naturalis en medewerkers van Diergaarde Blijdorp nemen je mee op avontuur!

Download de gratis Mauritshuis app in de App Store of Google Play.

Vlinder2 In Bloemstilleven Jan Davidsz De Heem Mauritshuis Den Haag