Abbie Carol Sarbina Aan Het Werk In Het Restauratieatelier Mauritshuis

Strijd tegen de tijd

Wil je alles weten over het restaureren van oude meesters? Ga nu naar het Mauritshuis voor de tentoonstelling Facelifts & Makeovers. Hier ontdek je alvast een paar verhalen.

Verteld door

Sabrina Meloni, Restaurator Mauritshuis

Sabrina Meloni

Restaurator Mauritshuis

Carol Pottasch, Restaurator Mauritshuis

Carol Pottasch

Restaurator Mauritshuis

Abbie Vandivere (1)

Abbie Vandivere

Restaurator Mauritshuis

Op de zolder van het Mauritshuis bevindt zich ons restauratieatelier. Hier zijn onze restauratoren Abbie Vandivere, Sabrina Meloni en Carol Pottasch dag in dag uit bezig met het onderzoeken en restaureren van onze schilderijen.

Maar wat is dat eigenlijk, restaureren? En waarom is het nodig? Welke geheimen ontdekken restauratoren tussen verflagen? Dat vertellen onze restauratoren tot en met 9 januari in de tentoonstelling Facelifts & Makeovers. In dit verhaal lichten we alvast een tipje van de sluier op. Welkom in de verborgen wereld van de restauratie.

Een kijkje in ons atelier

De schilderijen in het Mauritshuis zijn honderden jaren oud. Toch zien ze er vandaag de dag nog steeds goed uit. Hoe kan dat? We bewaren ze onder ideale omstandigheden - de juiste temperatuur, luchtvochtigheid, soms achter beschermend glas - en plegen onderhoud. Die onderhoudsbeurten worden uitgevoerd door onze restauratoren.

Zoals wij mensen in de loop van de tijd veranderen - je huis verouderd, je krijgt grijs haar - zo gebeurt dat ook met schilderijen. Ze verkleuren, er komen barstjes in de verf, de verf kan loslaten, er ontstaan scheurtjes in het doek of het paneel. Om ze in goede conditie te houden worden ze gerestaureerd.

Een kijkje in ons atelier

De grote restauratie-quiz

Vijf vragen om te kijken wat je al over schilderijen en het restaureren ervan weet. (Tip: als je deze test glansrijk wilt doorstaan, bezoek dan onze tentoonstelling Facelifts & Makeovers.)

Restauratie Tentoonstelling

Door lagen heen

Zoals archeologen in de verschillende lagen van de aarde informatie over de geschiedenis van de wereld vinden, geven de lagen van een schilderij informatie over de geschiedenis van schilderkunst. Gewapend met camera’s, uv-licht en de nieuwste technologie gaan restauratoren hierin op zoek naar geheimen.

Diana en haar nimfen

Ooit zag je een knalblauwe wolkenlucht achter de godin Diana en haar gezelschap. Die lucht bleek, na onderzoek van de gebruikte verf, helemaal niet door Johannes Vermeer te zijn aangebracht. Na lang wikken en wegen hebben we besloten de wolkenlucht over te schilderen in de oorspronkelijke groenbruine kleur.

Hierdoor ziet het schilderij er totaal anders uit. De voorstelling is intiemer en de lichtval overtuigender. Vinden wij althans. Wat vind jij?

Alle audiofragmenten

  • Carol Pottasch

    Restaurator Mauritshuis

    Carol Pottasch, Restaurator Mauritshuis
0406 Before
0406 After

De rode muts

Ook dit schilderij had een overgeschilderde achtergrond. Dat werd vaker bij oude portretten gedaan, om verkleuring of beschadigingen te maskeren. Op basis van de gebruikte verf weten we dat de overschildering al vóór 1750 werd aangebracht. Wat als hij er niet af wil?

Scheve Willem

Dit portret van Willem van Oranje is in het verleden flink beschadigd geraakt. Hoe weten we niet precies, wellicht door houtworm. Lang voordat het paneel naar het Mauritshuis kwam werd het linkerdeel van het schilderij vervangen; Willem kreeg een ‘nieuwe’ schouder. Die werd alleen wat te laag geplaatst. Hoe zet je dat recht?

Waar is de soldaat?

Waar is de soldaat?

Alle audiofragmenten

  • Sabrina Meloni

    Restaurator Mauritshuis

    Sabrina Meloni, Restaurator Mauritshuis

Dit is Een binnenplaats met een rokende man en een drinkende vrouw van Pieter de Hooch uit ca. 1658 - 1660. De linker versie is bij ons te zien, de rechter hangt in de National Gallery of Art in Washington. Pieter de Hooch schilderde deze voorstelling twee keer, maar… wie is die derde persoon?!

Op dit moment zijn we bezig met de restauratie van onze versie en wat blijkt? Ook op ons schilderij heeft een derde man gestaan! Hij kwam tevoorschijn vanonder de groene schutting. Het maakt voor het thema van het schilderij nogal uit of de man mag blijven of niet. Zonder kan het schilderij doorgaan voor een lieflijk familietafereel. Met blijkt hier een drinkspelletje aan de gang te zijn. De mannen dagen de vrouw uit haar bier te drinken tot precies het volgende maatstreepje op het glas (zie je ze?) Lukt het haar niet, dan moet ze doordrinken tot het volgende streepje.

Wat vind jij, mag de man blijven?

Hooch Vs Hooch

Nu te zien: Facelifts & Makeovers

Wil je alles weten over het restaureren van oude meesters? Ga dan nog tot en met 9 januari naar het Mauritshuis voor de tentoonstelling Facelifts & Makeovers.

MH Facelifts 03