GLEO

Mauritshuis Mural tegenover station Moerwijk

GLEO Mauritshuis Mural Moerwijk Willem Dreespark

Colombiaanse kunstenaar GLEO is gek op bloemen en fotografeert ze overal waar ze komt. In alle landen die ze heeft bezocht heeft ze wel een favoriet. Het is dus geen verrassing dat zij een bloemstilleven koos als inspiratie voor haar muurschildering. Het werd Vaas met bloemen in een venster van Ambrosius Bosschaert.

Op een muur van maar liefst 700m2 groot aan de Troelstrakade (Willem Dreespark) in Moerwijk laat zij bloemen uit verschillende landen en tijden bloeien. Het is één van de grootste muurschilderingen van Nederland!

GLEO

GLEO komt uit Cali, een grote stad in Colombia. Ze begon op 17-jarige leeftijd met street art om haar eigen buurt op te vrolijken. Schilderen helpt haar om vrij te zijn en de dagelijkse chaos te verdrijven, zegt ze. Inmiddels vind je haar kleurrijke kunstwerken met bloemen en portretten op muren in steden als São Paulo, Rabat en Brussel. Haar Mauritshuis Mural is dus een primeur: het is haar eerste grote muurschildering in Nederland.

Street Artist Gleo Aan Het Werk Mauritshuis Mural
GLEO aan het werk

Ambrosius Bosschaert de Oude

Vaas met bloemen in een venster is één van de topstukken uit de collectie van het Mauritshuis. Bosschaert schilderde dit bontgekleurde boeket van wel dertig verschillende soorten bloemen. Ter voorbereiding bestudeerde hij gedurende een jaar de bloemen los van elkaar. Zo kon hij een boeket samenstellen van bloemen die in werkelijkheid niet tegelijkertijd bloeien. Daarmee biedt dit schilderij een overzicht van de mooiste bloemen die Bosschaert kende, waaronder de tulp die toen in Holland nog zeldzaam was.

GLEO koos voor dit werk van een meester die ze al lang bewondert. Ze ging op een vergelijkbare wijze te werk in de voorbereidende fase. Al jaren verzamelt ze in alle landen waar ze komt haar lievelingsbloemen. Deze fotografeert en bestudeert ze uitgebreid. Voor haar mural, Flower woman in the window, maakte ze een selectie uit al haar favorieten. De bloemen in haar uitbundige samengestelde boeket bloeien in werkelijkheid ook niet tegelijkertijd en komen van oorsprong uit verschillende landen. 

Ambrosius Bosschaert De Oude Vaas Met Bloemen In Een Venster MH679 Mauritshuis
Ambrosius Bosschaert de Oude Vaas met bloemen in een venster (1618)

De brug op

Het beschilderen van een muur met deze hoogte wordt gedaan met een 'brug' die aan het gebouw wordt gezekerd. Het lijkt behoorlijk stabiel, maar als de wind opsteekt beweegt de brug heen en weer. Je hebt dan een vaste hand en goede 'zeebenen' nodig om rechte lijnen te zetten. 

Bedenk dat er met een brug steeds van boven naar beneden wordt gewerkt. En er is maar een beperkte ruimte beschikbaar voor verf. Dus moest GLEO regelmatig met de brug naar beneden om nieuwe verftinten te mengen en nieuwe verfvoorraden op te halen. Een tijdrovende klus die ze in ongeveer 21 werkdagen heeft geklaard ondanks het slechte weer in september! 

Maakproces
GLEO werkt aan de details van haar Mauritshuis Mural

Verschillende fases

Alle flatbewoners hielden nauwgezet de verschillende fases van het maakproces in de gaten. Eerst ontstond er een 'doodle grid' in gele lijnen. Een 'doodle grid' is een methode om op grote schaal in verhouding te kunnen werken waarbij er geen raster op de muur wordt gezet maar een combinatie van symbolen die herkenningspunten aangeven voor de kunstenaar. Toen schilderde GLEO haar schets in opvallende paarse lijnen. Vervolgens werd er tot ieders verbazing een transparante egale gele verflaag over het hele muuroppervlak - inclusief de gedetailleerde schets - aangebracht. Zou dit nog goedkomen?

Daarna begon pas het 'echte' werk. GLEO werkte opnieuw de schets uit en iedereen zag verschillende kleurvlakken ontstaan. Grote kleurvlakken werden met verfrollers aangebracht en details werkte ze minutieus uit met verschillende kleinere kwasten.  

Mauritshuis Mural In Moerwijk De Maak Door Kunstenaar GLEO

Nederlandse viooltjes

In deze muurschildering heeft GLEO ook haar favoriete bloemen uit Nederland geschilderd: paarse viooltjes.

Ze vertrouwde ons toe dat ze viooltjes nog niet eerder heeft geschilderd. Vooral het vinden van de juiste kleursamenstelling bleek best een uitdaging te zijn.

De andere paarse bloemen komen uit Colombia en zijn alleen te vinden in de bergen vlak bij haar woonplaats. 

GLEO, Detail Of Flower Woman In A Window, Mauritshuis Murals, 2022
GLEO, detail van Flower woman in the window, 2022, Willem Dreespark, Den Haag

Moerwijk

Ken je het lied O, o, Den Haag van Harry Jekkers? Daarin zingt hij over de wijk waarin hij is opgegroeid: Moerwijk. "Ik zou best nog wel een keertje net als vroeger in Moerwijk willen wonen". Willem Dudok maakte het stedenbouwkundig ontwerp. De bouw werd voor en na de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd.

Op het oog lijkt het dan wel niet de gezelligste wijk door de hoge flats, veel portiekflats en een paar grote verkeersaders door de wijk. Hierdoor is het een komen en gaan is van veel fietsers, auto’s, trams en treinen. Maar kijk je goed om je heen, dan zie je een gemêleerd publiek, veel groen én verrassend veel kunstwerken in de wijk. Meer dan 800 om precies te zijn! Waar dan? Veel op de gevels van de gebouwen uit de jaren vijftig.

Veel reizigers vanuit Rotterdam kennen Moerwijk alleen van de tussenstop ‘station Moerwijk’. Dagelijks kunnen deze treinreizigers de muurschilderingen van GLEO en Studio Giftig bekijken.

Bekijk de Mauritshuis Murals in het echt

Spring op je fiets, het is tijd voor een rondje Den Haag! Download de speciale app en ontdek de muurschildering van GLEO, Nina Valkhoff, Super A en Collin van der Sluijs, Julien de Casabianca en Nadia van Luijk.

Uitleg voor de app:

  1. Download de app Loquiz via de Google Play Store of de App Store.
  2. Open de app.
  3. Geef de app toestemming om GPS te gebruiken en pushmeldingen te verzenden*.
  4. Log in met de gebruikersnaam kunstontdekker en het wachtwoord denhaag.
  5. Laat de kunstontdekker in je los en ga op pad.

Alle Mauritshuis Murals bezocht? Kom dan in het Mauritshuis de inspiratiewerken bekijken en haal jouw cadeautje bij de servicebalie!

GLEO Mauritshuis Mural Moerwijk Willem Dreespark
GLEO, Flower woman in the window, 2022, Willem Dreespark, Den Haag

Bekijk de muren in Google maps

Crowdfunding

De muur van GLEO was er niet geweest zonder alle 268 donateurs die onze crowdfunding hebben gesteund. Samen met Gemeente Den Haag hebben zij ruim 15.000 euro bij elkaar gebracht om deze 50 meter hoge muurschildering werkelijkheid te laten worden. Onze dank is groot!

Ook ontvingen we allerlei hartverwarmende reacties van de donateurs, zoals:

"Ik doneer met liefde dit bedrag omdat ik de liefde van kunst heb gekregen in dit museum."

"L.S., super leuk idee de 'Murals", werk ik graag aan mee. Op de fiets door de stad, herkenbare kunst op de gevels, leuk dat ik ook een streepje verf kan bijdragen. ALLE SUCCES"

"Maak Den Haag nóg mooier!!!!!"

"Die prachtige schilderijen worden ongetwijfeld ook prachtige muurschilderingen! Geweldig project!"

Mauritshuis Murals Crowdfunding Grootste Mural Van Nederland

Samenwerkingspartners

The Hague Street Art
Het Mauritshuis werkt voor het project Mauritshuis Murals nauw samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van stichting AIGHT. THSA is het platform van Stichting Aight dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. 

Staedion
Een op de zeven woningen in Den Haag is van Staedion. Als woningcorporatie verhuurt Staedion ruim 37.000 woningen en 6.500 overige objecten zoals winkels, bedrijfsruimten en parkeerplaatsen in de regio Haaglanden. Speerpunt daarbij is veilig en goed wonen. Het werken aan een fijne woonomgeving wordt samen gedaan met de bewoners en maatschappelijke partners. In het kader van ‘Kunst in de wijk’ zijn gevels ter beschikking gesteld voor Mauritshuis Murals, waaronder de gevel van het woningcomplex aan de Vrederustlaan.

Met dank aan onze sponsoren

Mauritshuis Murals wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en Stichting Droom en Daad.

Gemeente Den Haag
Gemeente Den Haag maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verrijken met hun muurschilderingen verschillende buurten van Den Haag. Als supporter van aanstormend talent steunt gemeente Den Haag dit onderdeel van Mauritshuis Murals in het bijzonder. 

Nationale-Nederlanden (NN)
Nationale-Nederlanden (NN) is partner en hoofdsponsor van het Mauritshuis en maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet NN zich in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft NN als supporter van talent kunstenaars de kans en een podium om anderen te inspireren.