Julien de Casabianca

Mauritshuis Mural aan de Vrederustlaan

Julien De Casabianca Ontwerp (1)

Julien de Casabianca heeft zich laten inspireren door het schilderij Oude vrouw en jongen met kaarsen (1616-1617) van Peter Paul Rubens uit de collectie van het Mauritshuis. Je kunt de muurschildering bekijken op de Vrederustlaan 96, tegenover de Shalomkerk in de wijk Bouwlust en Vrederust.

''De schoonheid van oude mensen wordt bijna nooit afgebeeld in straatkunst, ook niet in de openbare ruimte, in welke vorm dan ook. Dit kunstwerk kan een eerbetoon zijn aan de universele waarden van familie."

Julien de Casabianca

Julien de Casabianca heeft Franse en Corsicaanse roots. Hij is beeldend kunstenaar en filmmaker. Zijn werk heeft altijd een connectie met het straatleven. Zo'n acht jaar geleden begon de Casabianca met het Outings Project, waarmee hij schilderijen uit musea figuurlijk naar de straat brengt. Dit alles met het idee om kunst toegankelijk te maken voor iedereen en altijd. 

Musea over de hele wereld nodigen hem uit om hun kunst naar de open lucht te brengen. Van Amerika, Zwitserland tot Brussel en Nederland kon niet uitblijven. Julien kenmerkt zich door het maken van paste ups. Hiermee maakt De Casabianca kunst op papier, wat vervolgens op een muur wordt geplakt met zijn eigen geheime goedje. Zo kan Julien in een kortere tijd, heel gedetailleerd zijn werk en boodschap met de wereld delen!

Alle audiofragmenten

  • Julien de Casabianca

    Street Artist

    Profielfoto Julian
Preview 2345 FDF 220729 (3)
Julien de Casabianca

Street art: maar dan anders

Bij de term 'street art' denk je vast meteen aan spuitbussen en verf. Maar het is veel meer dan alleen dat. Denk bijvoorbeeld aan 'stencil art' (waar verf met een sjabloon aangebracht wordt), 'paste-ups' (afbeeldingen van papier die op de muren worden gelijmd), 'cut-outs' (uitgesneden paste-ups), 'sticker art' en meer.

Hoe ging de Casabianca eigenlijk te werk? Hij maakte een foto van de oude vrouw en de jongen op het schilderij van Rubens en verwijderde vervolgens de achtergrond. Daarna print hij alleen nog de beide figuren op papier en snijdt deze los (een cut-out). Hij maakte een intieme voorstelling van Peter Paul Rubens uit 1616-1617 via een levensgrote paste-up. Strook voor strook komt de voorstelling tot stand.

Julien ziet het als een eerbetoon aan het waarderen van de universele waarden van het gezin. De een ziet er zijn oma in, de ander de hoop van het licht dat wordt doorgegeven, een derde valt de liefdevolle familieband op. Dat is juist het mooie van kunst: iedereen ziet er iets anders in en het verbindt.

Hoewel street art vaak overdag op zijn best is, is Juliens kunstwerk net even anders. Zijn kunst wordt nóg mooier als de zon achter de horizon verdwenen is. Julien plaatste een lamp die waterdicht is én op zonne-energie werkt, welke precies op de brandende kaars schijnt. Dat wekt de illusie alsof de kaars van de vrouw de complete mural op laat lichten! 

Julien De Casabianca Mauritshuis Mural Geinspireerd Op Schilderij Van Rubens Vrederustlaan Den Haag

Julien de Casabianca

Over zijn Mauritshuis Mural

Peter Paul Rubens

Julien werd geïnspireerd door een werk van Peter Paul Rubens, namelijk: Oude vrouw en jongen met kaarsen (1616-1617). Hij viel als een blok voor dit schilderij en had meteen een duidelijke visie voor ogen. ''De schoonheid van oude mensen wordt bijna nooit afgebeeld in straatkunst, ook niet in de openbare ruimte, in welke vorm dan ook. Dit kunstwerk kan een eerbetoon zijn aan de universele waarden van familie''. Zijn muurschildering van 75m2 is in twee dagen tijd afgemaakt en is feestelijk geopend samen met de bewoners van de wijk. 

Op het schilderij van Peter Paul Rubens zien we een oude vrouw die voor zich uit staart en met haar hand het kaarslicht tempert. De jongen achter haar houdt juist zijn kaars in de aanslag om hem aan te steken. Rubens liet zich inspireren door Caravaggio en zijn spannende lichteffecten die een bron van inspiratie vormden voor Julien's ontwerp. 

Peter Paul Rubens Oude Vrouw En Jongen Met Kaarsen MH1150 Mauritshuis
Peter Paul Rubens Oude vrouw en jongen met kaarsen (1616-1617)

Over de buurt: Bouwlust en Vrederust

De wijk Bouwlust/Vrederust ligt aan de rand van Den Haag, dichtbij ruime en groene recreatiegebieden. Hier zijn veel kleinere appartementen in lage bouwblokken, met gemeenschappelijke tuinen. Wat de wijk zo uniek maakt is het groen en de vele voorzieningen in de buurt. Zoals de Uithof bijvoorbeeld - dé plek om te wandelen, mountainbiken, paardrijden, schaatsen, klimmen en meer - ligt hier op loopafstand van de wijk. Vanaf de Uithof loop je zo door naar Madestein, het 350 jaar oude Landgoed Ockenburg en kun je als je fanatiek bent, de duinen in en het strand van Kijkduin bewandelen.

Bekijk de Mauritshuis Murals in het echt

Spring op je fiets, het is tijd voor een rondje Den Haag! Download de speciale app en ontdek de muurschildering van Julien de Casabianca, Super A en Collin van der Sluijs, Nina Valkhoff, GLEO en Nadia van Luijk.

Uitleg voor de app:

  1. Download de app Loquiz via de Google Play Store of de App Store.
  2. Open de app.
  3. Geef de app toestemming om GPS te gebruiken en pushmeldingen te verzenden*.
  4. Log in met de gebruikersnaam kunstontdekker en het wachtwoord denhaag.
  5. Laat de kunstontdekker in je los en ga op pad.

Alle Mauritshuis Murals bezocht? Kom dan in het Mauritshuis de inspiratiewerken bekijken en haal jouw cadeautje bij de servicebalie!

Julien De Casabianca Mauritshuis Mural Geinspireerd Op Schilderij Van Rubens Vrederustlaan 96 Den Haag
Julien de Casabianca, geïnspireerd op het schilderij Oude vrouw en jongen met kaarsen van Peter Paul Rubens uit c. 1616-1617, Mauritshuis Mural, 2022, Vrederustlaan, Den Haag.

Bekijk de muren in Google maps

Samenwerkingspartners

The Hague Street Art
Het Mauritshuis werkt voor het project Mauritshuis Murals nauw samen met The Hague Street Art (THSA), onderdeel van stichting AIGHT. THSA is het platform van Stichting Aight dat zich inzet voor alles op het gebied van Street Art in Den Haag en omstreken. 

Staedion
Een op de zeven woningen in Den Haag is van Staedion. Als woningcorporatie verhuurt Staedion ruim 37.000 woningen en 6.500 overige objecten zoals winkels, bedrijfsruimten en parkeerplaatsen in de regio Haaglanden. Speerpunt daarbij is veilig en goed wonen. Het werken aan een fijne woonomgeving wordt samen gedaan met de bewoners en maatschappelijke partners. In het kader van ‘Kunst in de wijk’ zijn gevels ter beschikking gesteld voor Mauritshuis Murals, waaronder de gevel van het woningcomplex aan de Vrederustlaan.

Met dank aan onze sponsoren

Mauritshuis Murals wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, Nationale-Nederlanden en Stichting Droom en Daad.

Gemeente Den Haag
Gemeente Den Haag maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Kunstenaars uit binnen- en buitenland verrijken met hun muurschilderingen verschillende buurten van Den Haag. Als supporter van aanstormend talent steunt gemeente Den Haag dit onderdeel van Mauritshuis Murals in het bijzonder. 

Nationale-Nederlanden (NN)
Nationale-Nederlanden (NN) is partner en hoofdsponsor van het Mauritshuis en maakt het project Mauritshuis Murals mede mogelijk. Als supporter van alle kunstontdekkers zet NN zich in om een breder publiek te enthousiasmeren voor kunst en cultuur. Ook geeft NN als supporter van talent kunstenaars de kans en een podium om anderen te inspireren.

Logo's Murals