Bekijk het Mauritshuis met je oren

Goldband

Goldband Mauritshuis Met Je Oren

We zijn apetrots dat we voor het negende nummer van Bekijk het Mauritshuis met je oren Goldband hebben weten te strikken. Een samenwerking met een Haagse band én een Haags museum.. dat is een match made in heaven toch? En Goldband maakt hun belofte zeker waar: het dak gaat eraf met dit eerste nummer van ons jubileumjaar.

Eén schilderij, één artiest, één prachtig liedje. In Bekijk het Mauritshuis met je oren vragen we bekende artiesten zich te laten inspireren door een werk uit onze collectie.

De keuze van Goldband

Goldband sloeg direct aan toen ze Brueghel de Oude en Rottenhammer's Christus in het voorgeborchte zagen. Ze hoefden niet meer verder te zoeken: dit wordt het! Juist omdat ze er alle kanten mee op konden sprak het ze aan: er is chaos, licht, donker, dansen, huilen en blijdschap. In essentie wat Goldband is, zeggen ze zelf. 

Duizenden mensen gingen al los op het nummer tijdens het debuut op Paaspop. En ook in Haarlem, Groningen en Schijndel werd al volop op dit nummer gedanst! En nu is het lied ein-de-lijk voor iedereen te beluisteren.

Goldband Mauritshuis Met Je Oren

De rondleiding

Over Goldband

De popband met Haagse roots bestaat uit Boaz Kok, Karel Gerlach en Milo Driessen. In 2019 stormden deze zingende stukadoors uit het niets de Nederlandse hitlijsten in. Hun debuut EP en hun veelbesproken optredens op Wildeburg en Lowlands waren niet te missen. Goldband veroverde razendsnel de harten van Nederlandse en Belgische fans. Ze kenmerken zich door hun eigenwijze elektronische pop sound en beruchte live reputatie.

Geinige naam, Goldband. En één met betekenis. De naam van de groep komt van het gelijknamige merk stucgips. Een verwijzing naar het beroep van hun vaders en iets waar de bandleden mee zijn opgegroeid. Het muzikale drietal heeft twee EP's uitgebracht en hun officiële debuutalbum ‘Betaalbare Romantiek’ is 15 augustus 2021 uitgebracht. Een zomer daarvoor zijn ze uitgeroepen tot 3FM Talent en onlangs hebben ze niet een, maar twee 3FM Awards binnen gesleept voor Beste Groep en Beste Album (okay, ze zijn ook genomineerd voor Beste Nummer). Het is duidelijk: je kan niet meer om ze heen! 

 

 

Goldband Mauritshuis Trap 1
Van l naar r: Karel, Boaz en Milo.

Het verhaal achter Christus in het voorgeborchte

Er gebeurt veel op dit schilderij. Lang verhaal een beetje korter: Jezus daalde na zijn dood af naar de onderwereld om Adam en Eva en alle andere onschuldige zielen te bevrijden en mee te nemen naar de hemel. Die afdaling zie je hier afgebeeld door Brueghel de Oude en Rottenhammer. Sommige van deze zielen wachten al eeuwenlang op deze gruwelijke plek, ze mogen niet naar de hemel en niet naar de hel. Ze zitten vast in de wachtkamer van je nachtmerrie. 

De twee kunstenaars werkten vaker samen en voor dit werk beet Rottenhammer de spits af. Hij begon met het schilderen van onder andere Jezus met Adam en Eva. Brueghel de Oude voegde daarna pas het helse landschap toe met de enge monsters en demonen.

 

Christus In Het Voorgeborchte
Christus in het voorgeborchte Jan Brueghel de Oude & Hans Rottenhammer, 1597.

Met dank aan

Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group.

Logo NN Group Hoofdsponsor Mauritshuis

Meer Bekijk het Mauritshuis met je oren