Bekijk het Mauritshuis met je oren

Joya Mooi

Mauritshuis BMO Joya 08

Veelzijdige neo-soulzangeres Joya Mooi heeft een voorliefde voor jazz, r&b en hiphop. Ze bracht de afgelopen jaren vier albums uit en werkte samen met artiesten zoals Baloji, Full Crate en Anthony Valadez. We nodigden haar uit in ons museum om een liedje te maken over één van onze schilderijen, toen bleek dat ze wel een heel album vol kon maken met haar favorieten... 

Eén schilderij, één artiest, één prachtig liedje. In Bekijk het Mauritshuis met je oren vragen we bekende artiesten zich te laten inspireren door een werk uit onze collectie.

Joya Mooi

Black Horses

Over Joya Mooi

Met een Zuid-Afrikaanse vader en Nederlandse moeder, heeft Joya Mooi naar eigen zeggen geschiedenislijnen van beide kanten. Rijkdom in verschillen. Tegelijkertijd was opgroeien met twee uiteenlopende culturen voor haar soms ook best verwarrend. Daarom bracht ze die twee werelden maar al te graag samen op het album The Ease of Others. Die gaat over haar identiteit en zoektocht die ze heeft gemaakt. 

Joya weet als geen ander verhalen te verbinden met zoete melodieën en sterke (soms activistische) teksten. De invloeden van haar Zuid-Afrikaanse en Nederlandse roots hoor je zonder twijfel terug. Ze creëerde een eigen trappy r&b en dromerige sound. Naast swingende beats, vertelt haar muziek verhalen uit haar verleden en heden. Wanneer ze even geen inspiratie heeft zoekt ze musea op om het vuur in haar weer aan te wakkeren. 

Mauritshuis BMO Joya 05 (1)
Joya Mooi in de Rembrandtzaal

De rondleiding

Joya Mooi

De keuze van Joya Mooi

Wandelend door het museum groeit Joya Mooi's enthousiasme met de minuut. Tijdens de rondleiding wordt ze meteen wild van het eerste schilderij dat ze ziet. Al snel volgt de ene na de andere favoriet. Alles mag op het lijstje! Waarom kiest ze dan uiteindelijk toch voor Rembrandt’s Twee Afrikaanse mannen? Iedereen heeft zijn eigen verhaal en Joya kan niet wachten om in de hoofden van de Twee Afrikaanse mannen te kruipen. Ze heeft het haar persoonlijke taak gemaakt om dat te creëren.

Over Twee Afrikaanse mannen

Rembrandt deed iets speciaals met dit schilderij: hij maakte de twee mannen de hoofdrolspelers. Dat was uitzonderlijk, want normaal werden Afrikanen afgebeeld als bijfiguren: als tot slaafgemaakten of figuranten in een Bijbelse scène.

Het lijkt alsof ze elkaar goed kennen. Waren het broers? Of goeie vrienden? We weten niet wie ze waren en precies dat zorgt ervoor dat Joya in hun hoofden wil kruipen.

Rembrandt Twee Afrikaanse Mannen Mh0685 Mauritshuis

Joya Mooi

De verdieping

Met dank aan

Bekijk het Mauritshuis met je oren wordt mede mogelijk gemaakt door NN Group.

NN Logo wit pagina

Meer bekijk het Mauritshuis met je oren

Bekijk het Mauritshuis met je oren